Ga naar de homepage van Americaweb.nl...                   
 

Peeldag 2010

Start
Terug

 

 

11-04-2010, America
Ondanks het frisse voorjaarsweer vonden op zondag 11 april weer veel gezinnen en liefhebbers van levende Peelhistorie de weg naar Het Peelmuseum  in America. De ‘teller’ bleef uiteindelijk steken op ruim 900 bezoekers, een vergelijkbaar aantal als in 2009.

Die bezoekers kwamen niet voor niets, want ze kregen een breed en gevarieerd programma voorgeschoteld waarbij vooral de demonstraties veel aandacht trokken. Erg in trek waren de historische modeshows, gepresenteerd door Peggy Wismans, met enthousiaste mannequins en dressmen op de catwalk. Of het knappe danswerk van de Hakkespits uit Venray, die de houten dansvloer ‘streelden’ met hun lichtvoetige pas-, stap- en draaiwerk. De Peeldag was overigens van start gegaan met de officiële opening van de ‘Bijenhut’, waarbij imker Louis van de Goor de aanwezigen deskundig bijpraatte over de bijenhouderij. Ook kon men het originele exemplaar van kunstwerk Den Turfstèker weer in volle glorie bewonderen.

Het was toch al in alles een dag van kijken, ruiken en proeven van vroegere tijden. Peelwerker Jan Nielen en een tiental ambachtslui lieten traditionele beroepen als klompen maken, manden vlechten en scharen slijpen herleven en achter in het veld werden met een Belgische knol en een Lanz Peeltractor de koude ontginningsgrond geploegd. Voor de kinderen was er een speurtocht, de knuffeltent en de draaimolen, waar ze gratis en voor niks hun draai vonden. Aanlokkelijk op deze frisse dag was de geurende keuken van het ‘Peelrestaurant’, waar velen binnenstapten voor een kop Peelsoep, pannenkoek of ander hartverwarend gerecht. Hieronder foto's van De Peeldag 2010, met dank aan Hay Mulders.
Op www.inhorst.nl kun je nog meer mooie foto´s bekijken van deze dag.


 

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@americaweb.nl.
Copyright © 2002 Dorpsraad America. Laatst bijgewerkt: zondag 30 september 2012