Ga naar de homepage van Americaweb.nl...                   
 

Nieuws 2015

Start
Terug

 

 

~~~~~~

Ook benieuwd naar de bouw van het Gezondheidscentrum??
Kom dan op zondag 29 november zeker even luisteren naar de plannen.
Misschien kunt u ons wel actief meehelpen.
Aanvang 10.30 uur Aan de Brug !!
Tot dan…

~~~~~~
Sinterklaas veilig in America aangekomen
Het was nog even spannend of het zou lukken, want de boot waar de Sint met zijn pieten mee zou komen kon op een gegeven moment namelijk niet meer verder over de beek. Gelukkig bood een lieve boer zijn hulp aan, trok de boot uit het water en daarna op een kar mee ons dorp in.

Eenmaal in America ging de Sint eerst met de oudere kinderen de soos in om Pieterbingo te spelen. Daarna ging de Sint naar De Bondszaal, waar heel veel kinderen zaten te wachten. Gelukkig kende de pieten wat leuke liedjes die samen gezongen werden. De kinderen mochten daarna hulp kunstjes nog vertonen. Het werd een gezellige middag, zoals je op de foto's kunt zien.


(Foto's Marco Hesp)


(Foto's Wendy Derix - Intochtcomité)

 ~~~~~~
Uitslag lampionwedstrijd 2015
Op 10 november werd Sint Maarten herdacht in America. En net als andere jaren hadden heel veel kinderen uit America prachtige lampions gemaakt om daarmee langs de deuren te gaan en om uiteraard mee te doen aan de lampionnenwedstrijd. De lampionnen werden bij de blokhut van Jong Nederland in America beoordeeld door een deskundige jury, namelijk Sandra Billekens, Kim vd Coelen en (juf) Karin vd Munckhof. Zij hadden het er ook dit jaar weer erg moeilijk mee om de allermooiste er uit te kiezen, want niet iedereen kan winnen natuurlijk. Op de foto staan de prijswinnaars van dit jaar. Hieronder de uitslag in de vijf leeftijdscategorieën:

Groep 0+1: Noa Poels (Vlinder) en Sil Nabben (Minion)
Groep 2+3: Safia Geurts (Vlinder) en Sjeng Janssen (Trein)
Groep 4+5: Floor Tielen (Ruimteschip) en Luc Minten (Voetbal)
Groep 5+6: Lara Cuppen (Vleermuis) en Jelle Kersten (Vis)
Groep 7+8: Ted Janssen (Herfstkuiken) en Bjorn van Lipzig (Spook)

Allen van harte gefeliciteerd met jullie prijs. En iedereen super bedankt voor het meedoen. Ook de vrijwilligers Daan Vervoort en Teun vd Sterren, de meiden van The American Rebels, Ria Jacobs (soep) en de drie juryleden, hartelijk dank. Tot volgend jaar! Via Onedrive kun je nog meer foto’s vinden van Sint Maarten.

~~~~~~
Van kamelendroom tot wensput
De Stichting Cultureel Erfgoed Zwarte Plak (CEZP) opende op 24 oktober 2015 drie door haar gerealiseerde monumenten op De Zwarte Plak in America: een brug en kunstwerk De Offertafel boven op de Zuringspeel, een monument voor Rowwen (Christiaan) Hèze en landmark De Kamiël van de Piël, gelegen aan de Zwarte Plakheide.

De Stichting CEZP bestaat uit Jan Philipsen (vertegenwoordigt de Stichting GroenGroep Sevenum), Jan van der Vight (vertegenwoordigt de Stichting KnopenLopen), Marcel Peeters (namens de fanclub Rowwen Hèze) en Chantal Versleijen (namens Dorpsraad America).

De kunstwerken komen van de hand van kunstenaar Ruud van der Beele. Dion Stoop Metaalbouw wist het ontwerp van De Kamiël van de Piël om te toveren tot een 5000 kg zwaar kunstwerk van cortenstaal. En hel veel vrijwilligers(uren) zorgde er voor dat alles er nu prachtig bij ligt.

CEZP maakte onderstaande video welke de totstandkoming van de projecten mooi laat zien. Rowwen Hèze liet zich door de projecten inspireren en kwam tot een nieuwe lied "Kameel van de Peel", die bij de beelden te horen is. Verder is in deze video ook het nummer "Eigen weg" van Saranne Schümers te beluisteren.

 

~~~~~~
Sintermerte
Op dinsdag 10 november organiseert Jong Nederland America weer het jaarlijkse Sint Maartenfeest met fakkelwedstrijd voor alle kinderen uit America. Bij dit feest hoort natuurlijk ook de optocht naar de troshoop aan de Slikweg, waar het traditionele Sint Maartenspel wordt opgevoerd en het vuur wordt ontstoken onder het genot van een heerlijk gratis kommetje erwtensoep. Iedereen is uiteraard van harte welkom!

Het Programma:
17.30 t/m 18.00 uur: Rondgang langs de deuren
18.00 uur: Fakkelwedstrijd bij Blokhut “Ôs Thoês”
Daarna: Fakkeltocht vanaf Blokhut “Ôs Thoês” naar de troshoop
Aansluitend: Sint Maartenspel en het ontsteken van het Sint Maartensvuur

Sintermertes Veugelke, Hai en roej keugelke,
Hai en bla-auw stèrtje, Hupsa Sintermerte.

~~~~~~
JNA zet de zaag er weer in

Sinds 2010 zetten leden van Jong Nederland America zich in tijdens de JNA-IKL Snoeidag om dichtgegroeide bosgebieden in de omgeving eens flink uit te dunnen. Zo ook dit jaar. Op zaterdag 31 oktober, de zaterdag in de Herfstvakantie, gingen 47 jeugdleden met 13 vrijwilligers van Jong Nederland America weer aan de slag. Dit keer in De Heerepeel, bij Natuurlijk Educatief, Pannenkoeken Bosbrasserie Aan de Drift.

Aan de Drift is deze zomer geopend in aan de Lorbaan op een gemeentelijk gedeelte waar heel veel berken groeide. Voor de bouw zijn er al heel veel verwijderd, maar nog niet genoeg. In samenwerking met de gemeente en de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg) gingen we hier dus aan de slag.

Ook dit jaar gingen deze werkzaamheden weer onder deskundige begeleiding van een medewerker van de stichting IKL. Paul Hendriks legde alles duidelijk uit, want veiligheid staat boven alles natuurlijk. En nadat er groepjes gemaakt waren ging iedereen meteen aan de slag met hand- en beugelzagen en snoeischaren. Vol enthousiasme ging men te werk. Een groot aantal leden had al eens eerder mee gedaan met snoeiwerkzaamheden en dat kon je ook wel zien. De andere hadden ’t al snel genoeg door. “Dit is echt het leukste dat ik ooit heb gedaan bij Jong Nederland”, hoorde we Joris zeggen. Dat illustreert wel hoe deze activiteit beleefd wordt onder de leden. Het is natuurlijk ook een activiteit die perfect past bij JNA.

Na twee en een half uur hard werken waren er heel veel berkenbomen volgens planning om. Het snoeiafval werd allemaal netjes opgestapeld in rillen/schuthopen, ook wel dierenhotels genoemd. Het bos is hier erg mee geholpen, de dieren in De Heere Peel trouwens ook, want zij kunnen hier heel goed nestjes in bouwen of in schuilen voor roofdieren. En het ziet er al meteen wat leuker uit, daar bij Aan de Drift. Dat verdiende wel een heerlijke kop chocomel met slagroom tussendoor en een kop tomatensoep na afloop. Paul en Petra Jacobs van Aan de Drift vonden het geweldig wat de leden voor "hun" bos deden, daarom besloten zij voor iedereen heerlijke pannenkoeken te bakken. Die gingen er ook in als koek. Iedereen was dus dik tevreden. Foto’s van deze actieve en leuke JNA-IKL Snoeidag zijn te bekijken en te downloaden op Onedrive.

~~~~~~
St. Caecilia scoort fantastisch
Zondag 25 oktober nam muziekvereniging St. Caecilia uit America deel aan het bondsconcours voor Limburgse muziekgezelschappen. De jury waardeerde hun optreden met het fantastische puntentotaal van 92,33 met lof der jury. Daarmee werd de fanfare uit America Limburgs kampioen fanfares 1e divisie.


(Bron: www.reindonk.nl)

~~~~~~
Mooi uitzicht vanaf De Kamiël van de Piël
Op zaterdag 24 oktober werd middels een symbolische handeling van De Kamiël van de Piël "onthuld", onder toeziend oog van het bestuur van Cultureel Erfgoed Zwarte Plak, door leden van de initiatiefnemers van Groengroep Sevenum, Stichting KnopenLopen, Fanclub Rowwen Hèze en Dorpsraad America, Gedeputeerde Patrick van der Broeck en Burgemeester Kees van Rooij. Hier zijn vele foto's van gemaakt, welke te zien zijn via Onedrive.

Ook op de Hallo Horst aan de Maas en de facebookpagina's van Cultureel Erfgoed Zwarte Plak
en fotograaf Marcel Hakvoort en ook Hay Mulders () zijn mooie foto's te zien.

~~~~~~
Openingshandeling Kamiël van de Piël
Sinds 19 oktober staat ie er en op zaterdag 24 oktober vindt vanaf 11.15 uur de officiële openingshandeling plaats van De Kamiël van de Piël!!! Uiteraard is iedereen uitgenodigd om dit speciale gebeuren te komen aanschouwen. Via het toegangspad vanaf de Hottemeerweg/Driekooienweg is de plaats van handeling bereikbaar!

~~~~~~

~~~~~~
Ruilbieb De Laeshook
De Laeshook is de naam geworden van de ruilbieb. De afgelopen maanden zijn er zo’n 2000 prima boeken opgehaald of gebracht voor onze ruilbieb. Fantastisch!! Dank hiervoor.
De Ruilbieb is vooralsnog gevestigd in Aan de Brug, in De Smelezaal (achterdoor).Het systeem is heel simpel: u kunt het aantal boeken dat u meebrengt ruilen in de ruilbieb. Dus: 2 brengen, 2 meenemen. Alles is gratis, behalve de koffie die u eventueel neemt tijdens het babbeltje wat u ongetwijfeld maakt in De Laeshook. Wie weet? Ruilbieb De Laeshook is geopend op dinsdag van 16.45 uur tot 19 uur.

~~~~~~
Vlooienmarkt 2015
Op zondag 11 oktober organiseert Jong Nederland America weer haar jaarlijkse Vlooienmarkt in en rond Blokhut Ôs Thoês. Daarvoor worden op de zaterdag ervoor "vlooien" opgehaald bij u aan de deur. Op zondag zullen zij een nieuwe eigenaar gaan krijgen. Om 13.30 uur gaat de poort open, om 16.00 uur gaat deze weer dicht.
Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

~~~~~~
Gebrouwe in Limburg
Een uniek "project" van het jubilerende Rowwen Hèze.
Sinds 30 mei is er door bijna 500 muzikanten (waaronder ook vele Americanen) gebrouwen aan het lied Gebrouwe in Limburg! Op 30 september werd dit nummer en bijhorende clip voor het eerst ten gehore gebracht. Het resultaat mag er wezen. Kijk zelf en geniet...

~~~~~~
Spetterende Jeugd- en Grote Dorpszeskamp
Op zondag 13 september vond de Jeugdzeskamp van America plaats bij Blokhut Ôs Thoês. En dat was mij toch een ruige middag daar bij Jong Nederland America. Zes kei vette zeskampspellen in het thema “De Zeven Provinciën”, stonden de deelnemers te wachten. In Noord Holland “Hang maar op”, in Noord Brabant, “Tour de Brabant”, in Flevoland, Patat Mikken””, in Zeeland, “Parelpracht”, in Drenthe “De Hunebedrace”, in Friesland, “De Elfstedentocht”.

Nadat er gemengde en eerlijke groepjes gemaakt waren gingen we van start. Het ging er meteen serieus tegenaan. En zo hoort dat ook natuurlijk. Iedereen wilde natuurlijk wel winnen. Gelukkig is het meedoen belangrijker bij Jong Nederland, dus iedereen kreeg een kans. De spellen waren soms moeilijk, soms makkelijk, maar zeker iedere keer leuk. Ook was er af en toe een pauze om uit te rusten en om iets lekkers te eten en te drinken. Toen iedereen alle spellen had gedaan ging de jury snel alle punten bij elkaar optellen. Team 5 wist te winnen, dat was het team van Sem, Stef, Jannie, Jazlyn, Joris, Stan en Tes. Proficiat hiermee.

Maar eigenlijk een proficiat aan iedereen, want iedereen was eigenlijk even goed. Als beloning kreeg iedereen nog een ijsje aangeboden vanuit de organisatie van Knuffelbeer. Maar dat was nog niet alles, want iedereen kreeg ook nog een handige JNA-beker en pen. Een leuk aandenken aan deze stoere dag. Foto's van deze dag, door Ton Sieben, kun je bekijken en downloaden via Onedrive.

~~~~~~
Zeven provincies centraal in Dorpszeskamp 2015
“De Ontspoorden 2 punt 0”, het afgevaardigde team vanuit Station America, hebben tijdens de 7e editie van De Grote Dorpszeskamp in America op zaterdag 12 september de titel kunnen prolongeren. De wisselbeker staat weer gewoon op zijn plek in hun stamkroeg.

Met maar een half puntje verschil in de eindscore op team “V-snaar Auto Joh” wisten de dames en heren van de verbeterde versie van “De Ontspoorden” de titel op hun naam te schrijven. Doorslaggevend was misschien wel de presentatie van de gemaakte joker en de inzet daarvan. Hoe dan ook beide teams gingen tot het uiterste om de eretitel in de wacht te slepen. De andere twee teams, van de firma Klomp, moesten op gepaste afstand volgen. Zij verdiende daarmee ook de aanmoedigingsprijs vanuit de organisatie.

De zaterdag begon met het presenteren van de team met hun zelfgemaakte jokers. De deskundige jury, bestaande uit Henk Daniëls, Guy Derks en Karin Philipsen, kon dus al meteen aan de slag. Daarna gingen zij het veld in, want daar lagen zes Zeskampspellen in het thema van dit jaar “De Zeven Provinciën”, te wachten op de deelnemers, namelijk in Noord Holland “Hang maar op”, in Noord Brabant, “Tour de Brabant”, in Flevoland, Patat Mikken””, in Zeeland, “Parelpracht”, in Drenthe “De Hunebedrace”, in Friesland, “De Elfstedentocht”. Voor het Rode Draad Spel had de organisatie Zuid Holland uitgekozen met het spel ”Schip Ahoy”. Daarvoor lag er een echte zeilboot op het terrein bij Blokhut Ôs Thoês” dat door een parcours moest gaan varen, een spectaculair gezicht natuurlijk!

Alle deelnemers deden hun uiterste best op sportief gebied. Met spelelementen als kracht, snelheid, slimmigheid, souplesse, inzicht, moed, inzet, tactiek, techniek en creativiteit kon men strijden om mooie prijzen, maar vooral dus ook om de eer. De coaches van de teams hadden het dan ook niet makkelijk om de beste teamopstelling te maken en om de juiste tactiek te kiezen. Uiteindelijk wisten “De Ontspoorden 2 punt 0” dus te winnen. Een geweldige prestatie. Proficiat! Over twee jaar zullen zij hun Wisselbeker weer ter beschikking moeten stellen aan de organisatie en zullen zij uitgedaagd gaan worden tijdens een nieuwe Grote Dorpszeskamp van America.

Individueel waren er dit jaar ook prijzen te winnen voor de deelnemers en toeschouwers. Zo werd Chiem Jacobs, bij afwezigheid van Joep Geurts, gekroond tot Ketskampioen, zij wisten het Friese kaatsballetje het verst weg te slaan, respectievelijk 33 en 36 meter. De prijs, twee originele kaatsballen, zou eerlijk verdeeld gaan worden. Matje Kellenaars won de het spijkerbroekhangen. Hij wist dit maar liefst 2:20 minuten vol te houden. De gewonnen Fashioncheque zal inmiddels wel zijn ingewisseld en de vlaai van Ummenthun is natuurlijk al lang op.

Foto’s Grote Dorpszeskamp, door Ton Sieben, zijn te bekijken en te downloaden op Onedrive.

~~~~~~
Toekomst Buurtcentrum America
Grote drukte en een en al verwondering over het prachtige gebouw waarin straks het nieuwe gezondheidscentrum gaat komen. Van de kelder tot de nok kon men er op zondag 13 september een kijkje nemen. Leden van de klankbordgroep en van de werkgroepen gaven tekst en uitleg. Ook de wafels waren heerlijk. Dames: bedankt !

Erg veel enthousiaste reacties en al veel mensen die zich opgegeven hebben om straks op een of andere manier actief mee te helpen in dit gebouw. Het wordt meer dan alleen een gezondheidscentrum. Dat is wel duidelijk geworden. Opgeven als vrijwilliger kan uiteraard nog steeds! Goede ideeën, ook voor de nieuwe naam van het gebouw, blijven welkom. In het najaar volgt er nog een Open dag !!
Enkele foto's van Hay Mulders zijn te bekijken via Onedrive.

~~~~~~

~~~~~~

Programma Blagentuin 2015
AHOY knechten, schip aan bakboord!
Zaterdag 29 augustus maken we een afslag naar het roemruchte Blageneiland voor wat plezier en vertier. Kijk snel op de landkaart voor het programma!

 ~~~~~~

Jeugd- en Grote Dorpszeskamp 2015
Op 12 & 13 september organiseert Jong Nederland America weer het Zeskampweekend van America, met dit keer als thema: De Zeven Provinciën.

Dit jaar is op zaterdagmiddag De Grote Dorpszeskamp. Om 14.15 uur zullen de teams zich dan presenteren aan het publiek en aansluitend in actie gaan komen om de felbegeerde Station America Wisseltrofee in de wacht te slepen. Maar belangrijker is misschien wel de eer en het plezier dat iedereen (deelnemers en toeschouwers) aan deze dag zal beleven. De Grote Dorpszeskamp is voor iedereen tussen de 13 en 99 jaar. Teams van vriendengroepen, buurten, families of clubs kunnen zich inschrijven via www.jnamerica.nl/zeskamp.

Op zondagmiddag mag de basisschooljeugd hun beste beentje voor zetten tijdens de Jeugdzeskamp van America. Deze middag begint om 13.30 uur. Papa's en mama's, opa's en oma's vrienden en bekenden mogen uiteraard dan komen kijken en aanmoedigen. Beide dagen zijn uiteraard gratis te bezoeken.

~~~~~~
Gala Groep 8
Nog één weekje naar de basisschool en dan een vakantie lang voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Maar eerst nog een avondje samen chique op stap tijdens de laatste Saturday Night Club in de soos van America. Maar daar ga je dan ook natuurlijk op een bijzondere manier naar toe.
Via Onedrive is hier een fotorapportage van te zien.

~~~~~~
Trekking Kermis
loterij
Met 18 zeer tevreden winnaars van de Kermisloterij 2015 werd de Kermis van dit jaar afgesloten.
Ook dit jaar werd er niet bezuinigd op het prijzenpakket, want maar liefst 18 prijzen werden dit jaar uitgereikt.

De te winnen prijzen waren: Grote zak noten + popcorn (door Huub Jansen), 2x Waterballonnen met handig pomp, 2x Waterpistool, Barby pop met kleding ed, 2x Spar Boodschappentas (door Rob en Olga Zijlstra), Armbandje maken met Disney Frozen, 2x Waardebon van BBQ specialist Henk Aarts t.w.v. € 25,00, IJsmachine, Bouwdoos met Trein, Bouwdoos op de Boerderij, Piratenschip (waterspel), Tractor met aanhanger, Partybox met Bluetooth Speakers en microfoon en 3 kaartjes voor Toverland (door de gezamenlijke horeca van Kermis America, Boëms Jeu, Station America en OJC Cartouche).

De winnende lotnummers waren: 01930, 01949, 01961, 01982, 05607, 05615, 06203, 06212, 07514, 07573, 07576, 08846, 08873, 08876, 08891, 08901, 08903, 08989.

De gemeente Horst aan de Maas, de Kermisexploitanten, Spar Zijlstra, BBQ specialist Henk Aarts, Café Boëms Jeu, Station America OJC Cartouche en Dorpsraad America, die deze loterij mogelijk hebben gemaakt, feliciteren allen prijswinnaars met deze mooie prijzen en hopen dat iedereen volgend jaar ook weer mee doet met deze leuke gratis loterij. Via Onedrive zijn foto's te bekijken van deze loterij die door Peter Cuppen gemaakt zijn. Hieronder de gelukkig winnaars van dit jaar:

~~~~~~
Uitslag Kermis-Kleurplatenwedstrijd
De prijswinnaars van de Kermis-Kleurplatenwedstrijd zijn bekend. De jury, onder verantwoordelijkheid van de dorpsraad, had 't weer moeilijk hoor. Maar ze zijn er uiteindelijk toch uitgekomen. Want er waren weer vele tekening ingeleverd bij de kermisattracties (in ruil voor een gratis toegangsbewijs). In 6 leeftijdscategorieën werden op woensdagmiddag 8 juli de prijswinnaars bekend gemaakt. Hieronder de uitslag:

0-2 jaar
3-4 jaar
5-6 jaar
7-8 jaar
9-10 jaar
11-13 jaar

Noa Poels
Fien Pouwels
Rhett Schonewille
Lars van Heijster
Jazlyn Litjens
Wendy Vogelzangs

De prijswinnaars mochten leuke prijsjes in ontvangst nemen. Dit is ook te zien op de foto's die gemaakt werden door Hay Mulders. Bekijk dit album via Onedrive. Prijswinnaars gefeliciteerd en alle andere kinderen bedankt voor de mooie tekeningen. En alle kermisexploitanten worden bedankt voor hun bijdrage aan deze wedstrijd. Volgend jaar heeft iedereen weer kans om een mooie prijs te winnen, dus....

~~~~~~
Kermis in America
In het eerste zondag van juli is het weer kermis in America, waarbij de gebruikelijke attracties weer worden opgebouwd. Voor de kinderen is er, net als andere jaren, een kleurwedstrijd. De kinderen van de peuterspeelzaal en de basisschool krijgen de kleurplaat via school. Er liggen ook een aantal de kleurplaten in de winkel van Ine Derks-Haegens. De kleurplaten kunnen op kermismaandag ingeleverd worden bij de rups, de autoscooter en de draaimolen van 14:30 tot 19:00 uur, je krijgt dan 1 gratis rit. De prijsuitreiking wordt gehouden op woensdag 8 juli om 16:00 uur, doe je best en win een leuke prijs.

's Woensdagsavonds zal ook weer de Kermisloterij gehouden worden.
Gedurende de kermis ontvangt u daarvoor gratis lootjes bij de meeste kermisexploitanten.
De trekking zal plaatsvinden om 19.15 uur op de kermis.
Ook dit jaar hebben we weer prachtige prijzen.
Een fijne Kermis gewenst allemaal.

~~~~~~
Activiteitenoverzicht America
Regelmatig wordt het Activiteitenoverzicht van America geactualiseerd, zo ook nu weer. Kijk daarom regelmatig op de Activiteitenpagina voor de laatste update.

Zelf iets op deze kalender te zetten?
Stuur dit dan naar hay.mulders@ziggo.nl.

~~~~~~
Ondernemersvereniging America
In verband met een technische storing is per abuis het verkeerde middenkatern van de OVA in het Peelklokje van juni 2015 geplaatst. Hieronder treft u de juiste versie aan!

~~~~~~

~~~~~~

~~~~~~
Kindermarkt
7 juni in het Peelmuseum van 10.30 tot 12.30 uur
Heb je spulletjes/speelgoed die je niet meer gebruikt en graag wilt verkopen, kom dan naar het Peelmuseum en bied jouw spulletjes te koop aan. Deelname is gratis.

Heb je neefjes/nichtjes, vriendjes of vriendinnetjes die niet in America wonen en nog op de basisschool zitten, ook zij mogen deelnemen aan deze kindermarkt. Zeg het dus voort.

Aanmelden voor 1 juni bij Willemien v.d. Homberg
Vanaf 09.00 uur kun je je melden voor het opbouwen.
Zorg zelf voor onderzeil, tafeltje en/of stoeltje.

~~~~~~
Wonen in America
Wonen aan de Wouterstraat of Kerkbosweg???
Na aanleiding van de ontwikkelingen m.b.t. bouwen aan de Wouterstraat organiseren we woensdag 20 mei een bijeenkomst voor mensen die graag zouden willen wonen op het perceel tussen de Wouterstraat en de Kerkbosweg. Architect Toon van de Ligt en Bart Peelen van de gemeente bespreken graag met jullie de mogelijkheden en procedure om daar te kunnen gaan wonen, kopen/bouwen en wellicht ook huren.

Ook de mogelijkheid om nieuwbouw te kopen aan de Lisdodde wordt kort even besproken.
(Nog steeds) geïnteresseerd? Kom dan ook naar Aan de Brug, aanvang 19.30 uur!

~~~~~~

~~~~~~
Ook uw huis verdient het
Spectaculaire start besparingsmaatregelen in beeld
Een energierekening van nul euro, wie wil dat niet? Het RTL4-programma "Ons Huis Verdient Het" , onderdeel van de gelijknamige campagne, spoort Nederlandse huishoudens aan energie te besparen en laat daarbij inspirerende voorbeelden zien van buurten. Op 10 mei komt America in beeld, waar inwoners samen aan de slag zijn om energiebesparing nu eens echt van de grond te tillen.

Samen met de filmploeg trok het buurtteam door Wouterstraat en Past. Jeukensstraat waar alle werkzaamheden tegelijk bezig waren. Ook de route die de carnavalswagen over Buurkracht heeft afgelegd, werd nog even vastgelegd. Of alles ook in beeld komt is nog even de vraag, daarvoor moeten we toch echt naar de uitzending kijken.Nog steeds kan men zich aanmelden voor een of meerdere van de duurzaamheidprojecten die we hebben uitgezet in America, maar dan moet je wel snel zijn. Dak- muur- of muurisolatie, zonnepanelen of een nieuwe HR-Combiketel, het kan allemaal met een mooie collectiviteitskorting. Meldt je aan via buurkracht@inamerica.nl of op 06-51554717, dan kan het buurtteam je nog helpen en voor een persoonlijke offerte zorgen. Het kan op z’n minst geen kwaad.

Voor wie benieuwd is naar de beelden en meer wil weten over het buurtteam en Buurkracht: kijk dan op zondag 10 mei om 11.20 uur naar Ons Huis Verdient Het op RTL4. Via www.buurkracht.nl is bovendien een Speurset van Buurkracht te winnen, waarmee je energieslurpers in huis op kunt speuren. Wil je zo'n slurptest een paar dagen uitproberen, meld je dan snel even op buurkracht@inamerica.nl, Buurkracht America heeft deze speursets nog maar even in bruikleen.

~~~~~~
Opbrengst Gezamenlijke Nationale
Collectes America
De gezamenlijke collecteweek van 7 t/m 10 april is wederom prima verlopen. Op veel plaatsen stonden de enveloppen al klaar voor de collectanten. Dit is erg plezierig voor de collectanten die ‘m graag bij u op komen halen.

We waren blij om te merken, dat veel inwoners van America onze acties steunden. Ook dit jaar werd ruim 80 % van de enveloppen ingeleverd. En ook na afloop van de collecteweek werden er zelfs nog een aantal enveloppen ingeleverd. Onze dank daarvoor. Heeft u de collectanten gemist, dan kunt u uw envelop (bijdrage) overigens nog altijd afgeven bij Marcel Meulendijks, Gerard Smuldersstraat 17. Hieronder het overzicht van de opbrengst van de diverse fondsen.
 

Alzheimer Nederland €    659,07
Brandwondenstichting €    439,12
Diabetes Fonds €    503,77
Epilepsiefonds €    416,24
Fonds Gehandicaptensport €    351,42
Jantje Beton €    298,27
KWF Kankerbestrijding € 1.149,73
Longfonds €    530,02
Maag Lever Darm Stichting €    453,17
MS Fonds €    412,72
Nierstichting €    563,14
Prinses Beatrix Spierfonds €    437,19
Prins Bernard Cultuurfonds €    283,48
Reumafonds €    561,87
Rode Kruis Nederland €    354,32
Vastenactie €    278,83
Fonds Verst. Gehandicapten €    414,39
Totaal € 8.106,80

Namens alle fondsen nogmaals hartelijk dank voor uw gift!

~~~~~~
Koninklijk lintje voor Truus Pouwels
Op vrijdag 24 april 2015 werd Truus Pouwels-Camps in het zonnetje gezet door Burgemeester Kees van Rooij. Hij mocht namens onze Koning haar het Koninklijk lintje opspelden voor haar vrijwillige inzet voor onze gemeenschap. Truus werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Naast haar diverse (mantel)zorgtaken die ze in haar familie had en nog steeds heeft was Truus ook jaren actief bij de dagbesteding en het onderhoud van het kerkhof. Ook houd zij, samen met echtgenoot Joep, al jaren lang het groen van Het Turfstèkersplein bij. Het ligt er daar altijd netjes bij.
Dit lintje komt haar mooi toe. Gefeliciteerd Truus.
Foto's van de uitreiking staan op Onedrive.


De eerder aangekondigde serenade voor Truus
gaat door omstandigheden helaas niet door!!!

~~~~~~
AVV America 1 Kampioen!!!
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar op zondag 19 april 2015 is het dan toch een feit geworden (na 44 jaar). Het eerste elftal van onze Americaanse Voetbalvereniging is kampioen geworden in de 6e klasse Cop sportpark Erica. Door de 1-0 overwinning vandaag op concurrent Merselo en het gelijkspel van de nummer 2 Brandevoort had "de iërst" voldoende punten om zichzelf vandaag al tot kampioen te laten bekronen. Een zeer mooie prestatie. Van harte gefeliciteerd spelers, begeleiders en (vertrekkend) trainer Erik van Asten met dit kampioenschap.

Hay Mulders maakte een paar leuke foto's,
bekijk die op de Facebookgroep America dát stiët
en via de site van AVV America.

 ~~~~~~
Peeldag 2015
Op zondag 12 april was er weer de jaarlijkse Peeldag bij het Peelmuseum in America.
Deze dag stond in het teken van 70 jaar bevrijding. Er was een tentoonstelling ingericht met foto’s en voorwerpen van de oorlog. Ook waren er legervoertuigen, een legermotor en een gedeelte van het landingsgestel van een Stirling-vliegtuig. Verder was er een schuilkelder nagebouwd waar vooral de jeugd kon beleven hoe het was als er luchtalarm was met levensechte sirene- en bombardementsgeluiden.

Ook de standhouders met oude ambachten en streekproducten hebben het goed naar hun zin gehad. De ganzenhoeder met hond en een groep ganzen was een zeer leuke attractie. Ze liepen over het terrein te midden van het publiek en deden regelmatig een demonstratie. Al met al een zeer geslaagde dag met een bezoekersaantal van ruim 600 personen. Foto's van deze Peeldag 2015 zijn te bekijken via de website van Stichting Peelmuseum.

~~~~~~

~~~~~~
Dorpscoöperatie America is opgericht!
Na veel voorbereidend werk door de werkgroep Samen Zorgen werd op dinsdag 31 maart 2015 Dorpscoöperatie America opgericht, hoe toepasselijk, in Oudheidkamer De Moeëk. Deze oprichtingsvergadering werd geopend door Hay Mulders als werkgroeplid, waarna notaris Martijn Tolsma van Novitas Notariaat de statuten nog eens doornam met de eerste bestuursleden. Aansluitend werden deze, officieel voor akkoord ondertekend, waarmee de coöperatie een feit is. Uiteraard moest dit gevierd worden met het aansnijden van een heerlijke vlaai. Jac Thijssen, Gerd Hendrix, Angela Janssen en Ger van Ginkel vormen het eerste bestuur.De Dorpscoöperatie America is opgericht met als doel o.a. het opzetten, ontwikkelen en aanbieden van (zorg)faciliteiten en diensten aan de inwoners van America, zodat deze zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen. Dorpsdagvoorziening De Huiskamer en de werkgroep Vervoer In America zijn de eerste "clupjes" die onder deze dorpscoöperatie gaan werken. Andere soortgelijke organisaties kunnen ook onder deze "paraplu" gaan opereren. Iedere inwoner van America kan binnenkort ook lid gaan worden van deze coöperatie om daarmee dit initiatief te steunen en ook te profiteren van hun diensten. Later meer hierover.

Dorpsraad America heeft middels een financiële bijdrage het mogelijk gemaakt dat deze dorpscoöperatie opgericht kon worden. Gelukkig werden zij hierin ook zeer goed geholpen door de kennis en ervaring van Martijn Tolsma. Het kakelverse bestuur gaat zich nu buigen over de verdere invulling van deze coöperatie. Daarbij gaan zij ook nog op zoek naar Americanen die deze Dorpscoöperatie bestuurlijk willen versterken. Wellicht is dit iets voor u!
Via de plaatselijke media zal iedereen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.
Foto's van deze oprichtingsvergadering kun je bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Kampioenschap Avoc Dames 1
In de thuiswedstrijd tegen de dames van Livoc werden "onze" volleybalsters op zaterdag 29 maart, twee wedstrijden voor het einde van de competitie,  kampioen in hun klasse (3e Klasse P). Een bomvolle gymzaal van America hadden de dames, onder leiding van Guus Wilbers, geen moeite met de dames uit Liessel. Eén setjes was voldoende om het kampioenschap binnen te halen en dat moest natuurlijk meteen gevierd worden.

De wedstrijd moest natuurlijk wel uitgespeeld worden. Het werd uiteindelijk een makkelijke 4-0 overwinning. De supporters langs de kant hadden al rekening gehouden met een feestje. Dat werd dan ook uitbundig gevierd. Dun ya (niveau 6) viel zaterdag met de neus in de boter, zij was speelster van de maand en mocht alles van dichtbij meebeleven. Beelden van het laatste puntje en het aansluitende feestje zie je hieronder.

Hans Seweuster maakte heel veel mooie foto's van deze wedstrijd.
Die zijn te bekijken via Onedrive.

Ook Marco Hesp maakte foto's.
Die zijn ook te bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Denkt u aan de collectant?
In de week van 7 t/m 10 april komen de vrijwilligers van de
Gezamenlijke Nationale Collectes America
bij u aan de deur om de collecte-envelop op te halen.
De fondsen hebben uw steun hard nodig!

~~~~~~
Nog meer info...

Voor wie nog meer informatie wilde hebben over de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of een van de isolatiemaatregelen had de werkgroep Buurkracht America nog 2 informatiebijeenkomsten georganiseerd. Op zaterdag 14 maart kwam Ger Coenen, specialist namens Schulz Systemtechnik en ervaringsdeskundige in zonnepanelen, naar Aan de Brug. Hij vertelde van de hoed en de rand. En mensen die zijn apparatuur met eigen ogen wilde bekijken konden op 21 maart bij hem thuis terecht voor een rondleiding. Zeer interessant.
Foto's van deze presentatie kun je bekijken via Onedrive.Op zaterdagmorgen 21 maart gaf de firma Isolatie.com uit Gemert, onder leiding van directeur Jos van der Ligt, een presentatie geven over de energiebesparende maatregelen die zij kunnen leveren voor de deelnemers aan Buurkracht. Met dit gerenommeerde bedrijf heeft de werkgroep ook zeer scherpe prijsafspraken kunnen maken, waardoor isoleren alleen nog maar aantrekkelijker is geworden. De terugverdientijd ligt tussen de 3 en 4 jaar, u bespaart zo'n 30% op uw energierekening. De moeite om dus eens te bekijken. Een offerte voor uw persoonlijke situatie maken ze graag voor u maat. Stuur daarvoor dit aanvraagformulier naar buurkracht@inamerica.nl of lever 'm in op Kerkbosweg 4.
Foto's van van deze presentatie kun je bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Subsidie voor wensauto in America is binnen
Op zaterdag 14 maart mocht de werkgroep Vervoer in America symbolisch een provinciale subsidie in ontvangst nemen uit handen van gedeputeerde Patrick van der Broeck. Met deze subsidie kan de werkgroep een goed systeem neerzetten om met vrijwilligers vervoer op maat te geven voor inwoners van America tegen aan aantrekkelijk tarief. In America gaan we dus werken met Wensauto's. Later meer hierover.
Met de overdracht van een mooie bodywarmer, de "bedrijfskleding", aan één van de vrijwilligers werd het officiële startsein gegeven aan dit project. Ook wethouder Ger van Rensch had een mooi woordje voor de werkgroep. Want ook de gemeente ziet dit soort initiatieven graag ontstaan natuurlijk. De eerste "klant" werd aansluitend opgehaald. Zij was er zichtbaar blij mee.....
Foto's van van deze presentatie kun je bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Samen energie besparen!!!
Geïnteresseerd in isolatie, een nieuwe HR-ketel of Zonnepanelen?
Dit is het moment voor iedereen die in America woont.
Op woensdag 11 maart presenteerden de diverse werkgroepjes van Buurkracht America de verschillende energiebesparende maatregelen die zij uitgezocht hadden voor de dorpsgenoten. Zo'n 80 aanwezigen waren benieuwd en vernamen aandachtig de bevindingen en ook de aanbevelingen. De werkgroep had een mooie presentatie voorbereid die hier nog eens na te lezen is.De belangrijkste programmapunten waren de aanbiedingen voor HR-ketels, isolatie en zonnepanelen. Maar ook werd er even stilgestaan bij HR++ glas en zonneboilers. De werkgroepen hebben goede bedrijven gevonden, die ook enthousiast waren over dit project, en waarmee ook goede en scherpe afspraken mee zijn gemaakt. Een kans die je eigenlijk niet mag laten liggen eigenlijk.

De "isolatiegroep" is uiteindelijk uitgekomen bij Isolatie.com, een gerenommeerd bedrijf uit Gemert. Zij zijn specialist in dak-, spouwmuur en vloerisolatie. De "ketelgroep" is eerst op zoek gegaan naar een goede, milieuvriendelijke en zuinige HR-ketel. Dat is de Intergas HReco geworden. Daarna zijn zij op zoek gegaan naar een goede installateur die deze ketel tegen een scherpe prijs ook kan installeren. Dat is Warmgarant geworden.
De "panelengroep" had een zeer goed gevoel bij Schulz Systemtechnik uit Blerick. Het Duitse moederbedrijf levert uitsluitend kwalitatief zeer goed materiaal. Als er meer dan 10 adressen mee zouden gaan doen, dan zouden zij een mooie korting geven op de installatiekosten geven, maar dat gaat geen probleem worden.

Veel animo en extra info
Voor al deze maatregelen hadden al vele Americanen interesse getoond. Binnenkort worden vele persoonlijke offertes uitgeschreven. Op dit moment hebben 36 mensen zich aangemeld voor zonnepanelen, een 8-tal voor een HR-Ketel en 11 voor dak-, 21 voor spouwmuur- en 15 voor vloerisolatie.

Op zaterdag 21 maart om 11.00 uur zal er nog een extra bijeenkomst zijn over isoleren. Isolatie.com zal dan meer technische informatie gaan geven over de maatregelen die zij aanbieden. En uiteraard zullen ze alle vragen gaan beantwoorden die dan nog gesteld gaan worden. Wie geïnteresseerd is in HR-ketels, kan voor meer informatie bij Marco Hesp terecht via buurkracht@inamerica.nl. Alle aanbiedingen zijn tot 28 maart geldig, dus het is snel beslissen!!!

Op de website van Buurkracht staat ook een mooi verslag over deze avond.
Foto's hiervan en van de fotorapportage van de werkgroep zijn te bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Jaarverslag Dorpsraad 2014
Tijdens de dorpsraadvergadering van woensdag 11 februari in Aan De Brug
presenteerde voorzitter Marco Hesp het jaarverslag van Dorpsraad America 2014.
Een mooie terugblik op 2014, maar ook een kleine vooruitblik op 2015.
Bekijk ook de
Presentatie Verslag Dorpsraad 2014.

~~~~~~

Presentatie
Woensdag 11 maart
19.30 uur in Aan de Brug.

~~~~~~
Balgooien 2015
Op de eerste zondag na Carnaval (dit jaar was dat op zondag 22 februari) trokken de kinderen van de basisschoolleeftijd en zelfs ook jonger vanaf 11.00 uur langs de echtparen, die het afgelopen jaar getrouwd zijn om "bal te vangen". Dit jaar best wel veel adressen. We begonnen op de Vossenheuvel bij Pieter & Inge Rijs - vd Munckhof, vervolgens naar Mark & Frouke Hanssen op de Hofweg, Ruud & Wendy van Dijnen op de Gerard Smuldersstraat, Ramon & Sharona Geurts op het Mandersplein en tot slot naar de kiosk waar het kersverse Boerenbruidspaar Koen en Claudia Tielen klaar stonden om hun "Bal" te gooien.

Deze aloude traditie in deze regio leeft nog steeds. Onder luid geroep van "bal, bal, bal....." hopen de kinderen dat hen veel sinaasappelen (bal) en snoepgoed wordt toegeworpen. Hiermee hopen de pasgehuwden ook veel geluk te mogen ontvangen en een vruchtbare toekomst tegemoet te gaan. En waarschijnlijk zal iedereen ontzettend veel geluk gaan krijgen dit jaar, want er werd weer ontzettend veel snoep gegooid dit jaar...
Foto's zijn te bekijken via Onedrive en hieronder ook een videocompilatie


(Organisatie: Dorpsraad America)

~~~~~~

Muts Àf
Ook aan de Carnaval komt weer een einde. Dan gaan de mutsen af en wordt er teruggekeken op een te gekke periode van lol en veel plezier.
Hay maakte de foto's en Marco het filmpje. Er zijn nog meer foto's tijdens deze Carnaval gemaakt, deze en meer zijn te bekijken op www.turftreiers.nl. ...ut waas unne schonne Carnaval...

 

~~~~~~
Jeugdcarnavalsbal
Carnavalsdinsdag mogen de kinderen van America 's middags hun laatste energie er uit hossen en dansen. En ook dit is weer super gelukt natuurlijk. Hay maakt enkele leuke foto's van deze middag, welke hier te bekijken zijn.

~~~~~~
Optocht van De Turftreiërs
De maandagmiddag is dan de Carnavalsoptocht. Vele leuke onderwerpen passeerden weer de revue.
Heb je 'm gemist, of nog een keer kijken? Bekijk 'm dan hier.
De volledige uitslag vind je hier.


(Foto's: Marco Hesp)

~~~~~~
Boorebrulluft van Koen & Claudia
Op zondagmiddag 15 februari 2015 was de Boorebrulluft, met in de hoofdrol Koen en Claudia Tielen.
Marco Hesp maakte enkele foto's, welke hier te bekijken zijn. Hieronder ook zijn filmopname, met excuses voor het soms wat trillende beeld.

 

~~~~~~
Carnavalsmis
Op zaterdag 14 februari 2015 was de Carnavalsmis.
Hay Mulders maakte enkele foto's, welke hier te bekijken zijn.

~~~~~~
JNA-Carnavalsavond in....... de soos!!!
Vrijdagavond voor Carnaval organiseert JNA traditioneel de JNA-carnavalsavond. Al jaren lang in de eigen blokhut, maar dit jaar, bij wijze van experiment, een keer in de soos van OJC Cartouche, een keer wat anders.....
Het feest was overigens niet veel anders. Wat een gehos en gespring, de beentjes gingen goed van de vloer, zeker ook toen Jeugdprins Jeroen I en Jeugdprinses Anniek I arriveerden met hun gevolg. Ook prins Rick I kwam natuurlijk even kijken of het wel allemaal goed ging.

Ja hoor.... de kids van America, die kunnen wel Carnaval vieren!!!
De winnaars van de Jeugdplayshow mochten hun kunstje natuurlijk ook weer komen vertonen en voor de leukst verkleedde Carnavalisten zijn er altjd leuke prijzen te winnen. Genoeg te doen dus.
Via www.jnamerica.nl zijn enkele leuke foto's en filmpjes van deze avond te bekijken.

~~~~~~
Schooloptocht trapt af
De kinderen van America zijn er klaar voor de Carnavalsdagen. Zij liepen op vrijdagmiddag hun rondje om het dorp. Thema van de schoolcarnaval was piraten, schoolprins Timo en schoolprinses Anouk werden door de piraten vorige week uit het water gevist. Nu gingen ze voorop in de stoet.

~~~~~~
Carnavalsmiddag in de huiskamer
Op donderdagmiddag zitten de gasten van Dorpsdagvoorziening De Huiskamer altijd in de Smelenzaal van Aan de Brug. Daar doen ze iedere week leuke activiteiten. De donderdagmiddag voor Carnaval kan natuurlijk maar één thema hebben. Door de extra versieringen en de uitgedoste gasten was het ook dit jaar weer een erg gezellig middag. Na de koffie met vlaai werd dit keer de film over 5x11 jaar Carnaval in America getoond, gemaakt en getoond door Hay Mulders. Een feest van herkenning natuurlijk. Alle aanwezigen hebben ontzettend genoten. Dat is ook te zien in het fotoalbum via Onedrive.
Met dank aan vrijwilligster Hermien van Dijck-Schurink.

 

~~~~~~
JNA-Carnavalsbal in de soos
In het kader van een keer iets nieuws proberen zal dit jaar het traditionele Carnavalsavond van Jong Nederland America dit jaar plaats gaan vinden in de soos van OJC Cartouche. Deze gezellige avond, op vrijdag 13 februari, is van 19.00 tot 22.00 uur en is zoals gebruikelijk alcoholvrij! Ook de winnaars van de Jeugdplaybackshow zullen hun "kunstje" weer gaan vertonen. En voor diegene die als leukste verkleed is, heeft de jeugdprins en prinses een leuk cadeautje meegenomen. Kom dus op je Carnavalsbest!!!

~~~~~~
Orde van Verdinste d’n Turftreiër uitgereikt
aan Maria Donkers-Cox
Op vrijdagavond 6 februari tijdens de 1e zittingsavond werd, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitgereikt aan Maria Donkers-Cox. Maria ontving deze onderscheiding van carnavalsvereniging de Turftreiërs voor haar jarenlange grote inzet bij De Zonnebloem en haar bestuurswerk bij de Vrouwenbeweging.

In juli 2000 is Maria met haar man Gerrit in America komen wonen. Zij zijn toen gestart met een plantenkwekerij op de Graafsebosweg. Om goed onder de mensen te komen, is ze meteen bij de Vrouwenbeweging (V.B.A.) gegaan. En vanaf januari 2001 tot op heden actief in het bestuur. Waar ze, samen met de andere bestuursleden, diverse activiteiten organiseert. Bij iedere activiteit draagt Maria een toepasselijk gedicht voor. En zelfs in het Peelklokje zien we regelmatig een gedicht van haar.


In 2001 werd ze vrijwilligster bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie, die zich inzet voor mensen die lichamelijk beperkt zijn door een ziekte of handicap. De vrijwilligsters van de Zonnebloem brengen bezoekjes aan huis, organiseren uitstapjes en andere activiteiten. In 2003 nam Maria het stokje over van Bep Brugmans en werd coördinator van America. Ieder jaar worden zo’n tien activiteiten gepland. Als coördinator is zij actief bij de organisatie van deze uitstapjes. Alles bespreken met de vrijwilligers, wie mee gaat en wie rijdt , enz. En vanuit America is er altijd erg veel belangstelling voor deze leuke uitjes.

Sinds 2005 is Maria secretaresse van de Zonnebloem, afdeling Horst. Samen met het bestuur maakt ze het jaarprogramma en regelen ze de activiteiten. Maria is zeer actief en regelt van alles. Notuleren, bijhouden van opgaves voor activiteiten, aan- en afmeldingen van gasten en vrijwilligers. Teveel om op te noemen. En ondanks haar drukke werkzaamheden thuis, voor de Zonnebloem en Vrouwenbeweging, heeft Maria ook nog tijd gevonden om een periode in het kerkbestuur te zitten van 2001 tot 2006.

Hoewel ze het werken bij de Zonnebloem met heel veel plezier gedaan heeft, heeft ze toch besloten om in februari te stoppen. Reden voor carnavalsvereniging de Turftreiërs om haar nu bij dit naderende afscheid eens in het zonnetje te zetten. Voor al die jaren inzet voor onze gemeenschap wilde zij graag haar de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër uitreiken.
Foto's van uitreiking zijn te bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Gezellig druk afscheid van Henk & Jolanda
en warm welkom voor Rob & Olga!!!
Zaterdag 7 februari zal de boeken in gaan als de dag dat Henk en Jolanda van den Beuken uit Kronenberg afscheid namen van hun Spar in America. Heel hun ziel en zaligheid gaven zij 11 jaar geleden om hier een prachtig goeddraaiende supermarkt op te bouwen. Mede door de inwoners van de America kijken zij nu terug op een mooie tijd.
Henk en Jolanda, bedankt voor de mooie jaren dat jullie in America waren!!!

In dit weekend zullen Rob en Olga Zijlstra uit Stein dus de Spar overnemen. Beide zijn er helemaal klaar voor, hebben zich al behoorlijk verdiept in het reilen en zeilen in ons dorp, en hebben ontzettend veel zin om midden in het Americaanse leven de Spar te gaan exploiteren. Wij wensen Rob en Olga hierbij dan dan heel veel succes toe.

Om afscheid te kunnen nemen van Henk en Jolanda en om Rob en Olga te verwelkomen gaf Mekkeluk Zát een serenade aan deze ondernemers, aansluitend was er de gelegenheid hun een handje te geven. Dit werd dan ook massaal gedaan. Foto's hiervan zijn zijn te bekijken via Onedrive, met dank aan Sandy Zijlstra.

~~~~~~

~~~~~~
Het Buurkrachtproject verloopt voorspoedig
Voor zonnepanelen zijn zo’n 20 geïnteresseerden, voor isolatie (dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloer (kruipruimte)isolatie zijn ongeveer 25 geïnteresseerden. Voor nieuw HR ketels zijn een 8-tal belangstellenden.

Op dit moment zijn de werkgroepen bezig met het zoeken van goede leveranciers / bedrijven, die straks mogelijk een opdracht mogen gaan uitvoeren. Het uitgangspunt is om kwaliteit te leveren voor een goede prijs door erkende leveranciers. Op woensdag 11 maart presenteren de werkgroepen hun bevindingen en voorstellen.
U kunt zich overigens nog steeds vrijblijvend aanmelden hiervoor via de website: www.buurkracht.nl/buurten/america
of via Ruud Baltussen buurkracht@inamerica.nl, tel. 4641396.

Houd deze datum, woensdag 11 maart, vrij in uw agenda als u geïnteresseerd bent.
U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur Aan de Brug. Tot dan !!!

Werkgroep

~~~~~~

~~~~~~

Playbackshows America 2015
In het weekend van 10 en 11 januari waren er wederom geweldige optredens tijdens de Grote- én de Jeugdplaybackshow in de bondszaal van America. Vele mensen konden genieten van alles wat op de bühne plaats vond. Alle playback-artiesten deden goed hun best om mee te dingen naar de diverse prijzen.

Dit jaar vond voor de 15e keer de Grote Playbackshow plaats. Maar liefst 13 optredens met in totaal 57 artiesten kwamen er te voorschijn. En wat voor!! Geweldig !!!! De avond werd door DJ Paul van discotheek Star aan elkaar gebreid. De jury bestond deze keer uit 3 mensen van de korfbalclub De Merels uit Melderslo, die punten moesten geven voor presentatie, kleding, playback en dans/beweging. Van te voren hadden zij op youtube kunnen bekijken wat voor soort acts ze te zien zouden krijgen. Aangezien er geldprijzen te verdelen waren, was dit wel belangrijk. Zij kwamen uiteindelijk tot besluit dat de volgende artiesten met de prijzen er van door gingen.

Uitslag Volwassenen
1. Bregje Deckers, Juul Kleuskens, Manon Tielen, Linda Tielen, Jin-yun Kleuskens, Anniek Hermans, Tessa vd Munckhof en Jill Janssen als Bruno Mars met The lazy song.
2. Fenna Deters, Meike Philipsen, Bart Coenen en Lennart Spreeuwenberg als Bucks Fizz met Making your mind up.
3. Annet twaalfhoven, Dorris Geurts en Ellen vd Munckhof als Bruno Mars met Uotown funk.
4. Alissa Vissers en Sylke Deters als Iggi Azalea en Rita Ora met Black Widow.
5. Jacky Peeraer, Fleur Coenen, Evi Linskens, Yvon Nelissen en Linda Drabbels als Dolly Dots met Love me just a little bit more.

Op zondagmiddag ging om 15.00 uur de 30e Jeugdplaybackshow (basisschool) van start. Met 16 optredens en 42 jeugdige artiesten. Wat een jonge talenten heeft America !!! Het werd dan ook een geweldige middag die deze keer werd gepresenteerd door Louka Rongen en Eva Kleuskens. Het hele programma verliep als een trein! Super dames !!!
De jury bestaande uit Prins Rick I Peelen, Boerenbruidegom Koen Tielen, Monique Hermans, Franka Ummenthun en Wilma Wijnands konden zien dat er veel geoefend was en dat de jeugd er veel plezier in had. Voor iedere talent lag er een mooie medaille klaar en ook hier werden er prijzen verdeeld. Foto's van alle artiesten zijn te bekijken via Onedrive.


(Foto's Tiny Martens)

Uitslag Onderbouw
1. Saar Pouwels, Suze Nabben, Tom Jacobs, Floor Tielen en Amy Logtens als Kinderen voor kinderen met Feest!
2. Stan Derix en Sven van Heijster als Miesjke met ’t daak d’r aaf!
3.Lucy Versteegen, Janne vd Heijden en Daantje v Herpen als Mylène en Rosanne met Selfie.

Uitslag Bovenbouw
1.Lynn Schurink, Ted Janssen en Mirthe Cox als Jessie J., Ariana Grande en Nicki Minaj.
2. Yara Vissers en Olivia vd Sterren als Kesha met Tik tok.
|3. Timo Peeters, Tom Smedts, Luuk v Herpen, Jan van Doremaele en Lenn Peeters als Kiss met I was made for loving you.

Alle winnaars van harte gefeliciteerd !!

De eerste prijswinnaars van de Grote Playbackshow en van de bovenbouw van de Jeugdplaybackshow zijn op beide zittingsavonden, 6 en 7 februari, nogmaals een keer te bewonderen. Ook alle jeugdige artiesten staan op de foto. Deze zijn ook te bekijken via Onedrive.


(Foto's Tiny Martens)

Tijdens de Jeugdplaybackshow kwam ook het Jeugdgezelschap van 2015 uit.
Op sprookjesachtige wijze werden Jeugdprins Jeroen I (Kessels) en Jeugdprinses Anniek I (Hermans)
met hun adjudanten Jasper Kleuskens en Juul kleuskens aan het publiek getoond.
Bekijk het fotoverslag van het uitkomen van Jeugdgezelschap 2015.


(Foto's Tiny Martens)

~~~~~~

~~~~~~
Jeugdgezelschap 2015

Jeugdprins Jeroen I (Kessels) en Jeugdprinses Anniek I (Hermans
met hun adjudanten Jasper Kleuskens en Juul kleuskens.

~~~~~~
Opbrengst Kerstactie voor
De Huiskamer
Voor Kerstmis had Janneke Janssen via Facebook een actie op touw gezet "Kerstactie eenzame ouderen", waarbij mensen Kerststukjes bij haar konden bestellen. De opbrengst zou gaan naar een goed doel in America: de gasten en de vrijwilligers van de Dorpsdagvoorziening De Huiskamer in America. Dit is een groot succes geworden. Ze heeft ruim 40 stukjes mogen maken.

Op donderdag 15 januari kwam Janneke de opbrengst persoonlijk overhandigen. Onder luid applaus werd er een prachtig bedrag van € 287,- overhandigd. Fantastisch, Janneke !! Het geld zal goed besteed worden.
Ook degenen die de bloemstukjes besteld hebben bij Janneke: bedankt !
Het was nog lang gezellig die middag. De opa van Janneke was “gruts" op zijn kleindochter.
Foto's, gemaakt door Hay Mulders, van deze middag zijn te bekijken via Onedrive.

~~~~~~
Prinselijk gezelschap 2015


Prins Rick I houdt zijn receptie op zaterdag 31 januari
van 20.11 tot 21.44 uur in de Bondszaal van America.

~~~~~~
Carnaval 2015
In De Bondszaal van America trad op 4 januari Prins Dido I en Boore Broedspaar Ralf & Jesse
af om plaats te maken voor de nieuwe Prins en het nieuwe Boore Broedspaar.
De nieuwe prins en prinses van Carnaval 2015 werd later op de dag:

Prins Rick
I (Peelen)
met zijn prinses José

Hun adjudanten zijn:
Gerrie Mulders & Lody Pouwels


(Foto's: Hay Mulders)

De lijfspreuk van Rick is:
Hang de slingers op en vier ut laeve!

Loek Philipsen zal als nieuwe Vorst samen met ceremoniemeester Bas Janssen
dit gezelschap in goede banen gaan leiden.

Eerder die middag kwam het nieuwe
Boore Broedspaar uit, namelijk:

Koen & Claudia Tielen


(Foto's: Hans Seweuster)

Hay Mulders maakte foto's van het Prinse- en Verlovingsbal 2015.
Deze zijn nu te bekijken en te downloaden via Onedrive.
Op
www.turftreiers.nl zijn nog meer foto's te bekijken van deze middag.

Te zien zijn:
Aftreden van het Boorebroedspaar 2014 Ralf en Jesse
Aftreden Prins Dido I
Opname van ald Prins Dido I bij de Ald Prinsen
Afscheid van Vorst Peter en ceremoniemeester Bart
Uitkomen Booregezelschap 2015
Bekendmaking nieuwe Vorst Loek en ceremoniemeester Bas
Uitkomen van Prins Rick I met prinses José

~~~~~~
Playbackshows 2015

Het weekend van 10 en 11 januari staat in het teken van de playbackshows.
Deze vinden zoals gewoonlijk plaats in de bondszaal van America.

Op zaterdagavond vindt voor de 15e keer de Grote Playbackshow plaats. Voor iedereen die van de basisschool af is, is hier de kans!! Pak de uitdaging aan om met één van die grote geldprijzen er van door te gaan!!! Hoofdprijs € 150,-
Geef je vóór 7 januari op bij Tiny Martens, dit kan per telefoon 4641848 of mail tinymartens-hermans@home.nl.

Op zondagmiddag is dan de knalmiddag voor de basisschooljeugd. Voor de 30e keer vindt er dan de Jeugdplaybackshow plaats. Zit je in groep 3 t/m 8 van de basisschool en wil je deze middag er met de grote wisselbeker vandoor gaan en/of met een geldprijs of vind je het gewoon leuk om mee te doen, geef je dan zo snel mogelijk op bij Tiny. Voor iedere “artiest” is er sowieso natuurlijk een leuk aandenken.

Tijdens de Jeugdplaybackshow zullen de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van 2015 en hun gevolg bekend gemaakt worden. De Playbackshows staan onder muzikale begeleiding van Discotheek Star met de bekende Dj’s Paul en Harry.
Kortom een gezellig weekendje uit voor iedereen uit America en omgeving !!
Schroom je niet!! Schrijf je in voor dit festijn !!

  

~~~~~~
Wie wordt het nieuwe Boore Broedspaar
en Prins van De Turftreiërs?
Op zondag 4 januari staat het Prinsebal en Verlovingsbal op het programma en het belooft weer een leuk en spannend gebeuren te worden. Rond de klok van 15.00 uur zullen de hoofdpersonen van Carnaval 2014, te weten het Boerenbruidspaar Ralf van Herpen & Jesse Janssen en Prins Dido I (Janssen) en zijn Adjudanten Niels Hesp en Ruud van den Munckhof , aftreden in de Bondszaal en zal Dido worden opgenomen in de Ald-Prinse-garde.

Na dit alles gaan we langzaam maar zeker naar het moment van het uitkomen van het nieuwe Boerenbruiloftgezelschap. En daaropvolgend de nieuwe Prins en Prinses met hun Adjudanten en verder gevolg. De organisatie is al druk bezig om er een mooi en spannend spel van te maken. Daarvoor hebben zij een speciale circusfamilie voor over laten komen naar America. Twee knotsgekke clowns zullen een aantal spectaculaire circusacts opvoeren, waarmee duidelijk zal worden wie het komend carnavalsseizoen zullen gaan leiden. Dit zal ook gebeuren met een nieuwe Vorst die gepresenteerd zal gaan worden, want ook Vorst Peter zal na 11 jaar trouwe dienst zijn steek over gaan dragen.

Met lekkere muziek van de discotheek kan het carnavalsfeest daarna losbarsten.
Het volledige carnavalsprogramma en veel meer informatie is te vinden op www.turftreiers.nl.

~~~~~~
Henk van de Spar 50 jaar
Op zaterdag 3 januari 2015 mocht Henk van den Beuken Abraham ontmoeten.
Maar uiteraard wist Henk al lang waar de mosterd stond (beej de majonèzze natuurlik).
Proficiat Henk!!!Deze patron van De Spar draagt na 11 jaar op 7 februari de sleutels over.
Bedankt Henk en Jolanda. 

~~~~~~Archief nieuws


Top

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@americaweb.nl.
Copyright © 2002 Dorpsraad America. Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 juli 2015