Ga naar de homepage van Americaweb.nl...                   
 

Nieuws 2014

Start
Terug

 

 

 

~~~~~~

~~~~~~
Kamiël van de Piël op plaggen
Op zaterdag 13 december hebben vrijwilligers van deGroengroep Sevenum en Knopen Lopen, samen met enkele bewoners van de Zwarte Plakweg weer werkzaamheden uitgevoerd, nu aan "de sokkel" van de Kamiël van de Piël, één van de drie projecten van Cultureel Erfgoed Zwarte Plak (CEZP). Deze is nu "beplagd" met de met de vele handjes. Ook werden de omgezaagde boompjes nog even opgeruimd. Op 17 januari wil de werkgroep de klus afmaken, door de resterende plaggen te verwerken voor het kunstwerk. Vrijwilligers zijn dan van harte welkom van 09.00 tot 12.00 uur.
Hieronder enkele foto's, met dank aan Jan Philipsen.

~~~~~~
Buurkracht America nu echt begonnen
Zo'n 40 aanwezigen lieten zich op woensdag 10 december informeren op de informatieavond van Buurkracht America.
Waar kunt u op besparen?
Een zeer inspirerende avond, waar veel ideeën zijn opgedaan.Patricia Vinclair presenteerde Buurkracht, een samenwerkingsvorm voor inwoners van America die samen gaan kijken op welke wijze men hun huis duurzamer kunnen maken. Het collectief zal het toverwoord zijn gedurende dit "project". Daar zijn grote voordelen in te behalen. De websitewww.buurkracht.nl/buurten/america zal een belangrijk hulpmiddel zijn om de gang van zaken te kunnen monitoren. Hier kunt u zich nu vrijblijvend op aanmelden.

Jaap Stel, van adviesbureauKies Groen Licht, presenteerde aansluitend de onderzoeksresultaten van een voorbeeldwoning uit America; de woning van Piet Swinkels. Aanvullend gaf hij een behoorlijk aantal goede tips en adviezen die men praktisch kan uitvoeren. Na de pauze toonde Huub Geuijen een aantal foto's van de bouw van zijn nieuwe, zeer milieuvriendelijk woning aan de Nieuwe Peeldijk. Uiteraard kon Huub hier veel bij vertellen. Hij heeft geen energielasten meer en het comfort in de woning is optimaal. Zeer interessant natuurlijk. De foto's van de nieuwbouw bekijkt uhier.

Op het einde van de avond kon men aangeven op een formulier of men nu zelf ook geïnteresseerd was geraakt voor een mogelijke verduurzaming van de woning. Te denken valt aan: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Zonnepanelen, Dubbel glas, HR-combiketel en/of een Zonneboiler. Dat werd dan ook door vrijwel door iedereen gedaan. Als u dit ook wilt, dan kan dit eenvoudig opBuurkracht America. Als u bent aangemeld (gratis) kunt u aangeven waar uw interesse naar uit gaat. U ziet ook meteen de mogelijke investering en besparing.

Buurkracht America beschikt ook over een warmtescanner. Hiervan kan men gebruikmaken indien gewenst.
Het apparaat levert leuke plaatjes op, ziewarmtefoto's.Aansluitend werden er kleine groepjes geformeerd van Americanen die de verschillende maatregelen eens goed gaan bekijken. Zij gaan offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Uiteindelijk zullen zij eind februari hun bevindingen presenteren, waarna iedereen zelf kan beslissen hiermee verder te gaan. Uiteraard kan men dan profiteren van het collectiviteitvoordeel dat gerealiseerd.
Aanmelden voor Buurkracht America kan tot en met 31 januari 2015.

De werkgroep Buurkracht America, bestaande uit Hay Mulders, Frank ten Doeschate, Ruud Baltussen,
Piet Swinkels en Marco Hesp is al zeer enthousiast.
U nu ook?

Deze avond gemist? Bekijk de presentatie danhier.
Foto's van deze avond zijn te bekijken viaOndrive.
Lees ook het verslag van deze avond opBuurkracht.nl.~~~~~~
Uw energielabel verbeteren?
Op woensdag 10 december is de buurtbijeenkomst Buurkracht America.
Wat kunt u doen om uw woning duurzamer maken?
Benieuwd? Kom ook, en laat u informeren!!!
Aanvang 19.30 uur in Aan de Brug


www.energielabelatlas.nl (site helaas niet meer actief)

www.energievergelijk.nl/onderwerpen/energielabel (vergelijkbare site)

~~~~~~
Huis bouwen of huren in America?
Op woensdag 3 december is er een bijeenkomst voor geïnteresseerden in Aan de Brug.
Mogelijkheden zijn er op de Lisdodde en aan de Wouterstraat.
Medewerkers van gemeente Horst aan de Maas zullen aanwezig zijn voor tekst en uitleg.
Kom gerust langs. Aanvang: 20.00 uur.

~~~~~~
Geallieerde invasie startte in America !!
Op zondag 23 november waren vanaf 9.30 uur tot 10.30 uur een 25 tal militaire voertuigen neergestreken in het centrum van America (rond Gemeenschapsaccommodatie Aan de Brug aan de Past. Jeukenstraat). Een grote variatie aan voertuigen was te bewonderen: GMC’s, Dodges, Jeeps, Scoutcars en enkele motoren. Bij Aan de Brug in America was het startpunt van de zgn. Bevrijdingsrit 2014 door de regio.

Op 23 november was het precies 70 jaar en 1 dag geleden dat America e.o. bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Bevrijdingsrit werd georganiseerd door Museum"Oorlog in de Peel" in Melderslo en leden van Santa Fe, een regionale vereniging die voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog bezitten en rijdend houden. De werkgroep Oud America trakteerde op koffie en vlaai.
Bekijk foto's van Hay Mulders van De Bevrijdingsrit viaOnedrive.

~~~~~~
BUURKRACHT
voor een Duurzaam America

Op woensdag 10 december organiseert de werkgroep "Buurkracht America", een samenwerking tussen Buurkracht.nl en Dorpsraad America, een informatieavond voor alle Americanen die willen besparen op hun energierekening. U bent dus bij deze ook uitgenodigd!

Iedereen kan namelijk energie besparen. Maar het komt er vaak niet van. Te druk. Te veel gedoe. Geen idee wat je investering oplevert. Buurkracht helpt jou en je buren grip te krijgen op je energieverbruik en ondersteunt buurten bij besparingsmaatregelen. Het kan het echt. Samen zal 't ons lukken.

Buurkracht is een initiatief van onze netwerkbeheerder Enexis Holding N.V. die vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid de werkgroep Buurkracht America ondersteunt in het zoeken naar energiebesparende maatregelen voor inwoners en organisatie in America. Geïnteresseerd? Kom dan ook op woensdag 10 december naar Aan de Brug. Deze buurtbijeenkomst begint om 19.30 uur, de koffie staat klaar.

Wil je nu al meer weten of je aanmelden (u zit nog nergens aan vast),
kijk dan op www.buurkracht.nl/america.

~~~~~~
Hij is er hoor!
De Sint was dit jaar aangekomen in Gouda met zijn pieten, best ver weg van America. Daarom kwam het gezelschap dit keer met de Zwartepietenbus. Lekker snel. Het Intochtcomité had geregeld dat dus bus kon stoppen bij de bushalte van America vur de kerk op het plein. Om 14.14 uur zou hij daar aankomen. Fanfare St. Caecilia stond al netjes klaar om de Sint muzikaal te verwelkomen.

En precies op tijd kwam de bus dan ook aan. Eerst stapte er een paar pieten alvast uit om te kijken of de kinderen van America er ook een beetje zin in hadden. En nadat de bus zich gedraaid had, stapte ook de Sint met alle andere pieten uit. De Sint vond het fijn om iedereen weer te zien, maar hij was nog wel een beetje moe van de lange reis. Hij wilde nog even rustig een dutje doen. Gelukkig kon hij dat in de bus, waar daar staat een bed in. En eigenlijk kwam dat wel goed uit, want zo kon DJ-piet met alle kinderen een liedje instuderen voor de Sint in De Bondszaal. Snel even oefenen dus. En dat ging kei goed. Want toen de Sint in de zaal kwam werd het één groot feest.

Ook voor de kinderen van groep 7 en 8 werd 't weer een ruige bijeenkomst, zijn gingen traditiegetrouw naar OJC cartouche (de soos) waar ze Peternotenbingo gingen doen. Helaas kan daar niet iedereen een vette prijs mee winnen, maar pepernoten eten kon je daar als de beste. Foto's van deze intocht, zijn nu te bekijken via Onedrive.
Bekijk ook de foto's van het Intochtcomité Sinterklaas met dank aan Wendy Derix.  
  Ook Hay Mulders maakte enkel mooie foto's, deze kun je nu ook bekijken viaOnedrive

~~~~~~
Hij komt, hij komt...
Hoofd Piet heeft ons gebeld. Sinterklaas gaat op zondag 16 november naar America komen.
We verwachten de Sint en zijn pieten rond 14.14 uur bij de bushalte op het Kerkplein.
Ben dus op tijd, want het busje komt zo!
Na de Sint en zijn pieten te hebben verwelkomt, gaan we met z’n allen naar de Bondszaal.
De kinderen van groep 7 en 8 mogen dan naar Cartouche.
Kortom, zorg dat je er bent op zondag 16 november !

~~~~~~
Lampionwedstrijd Sint Maarten 2014

Op 10 november werd Sint Maarten herdacht in America. En net als andere jaren hadden vele kinderen uit America prachtige lampions gemaakt om daarmee langs de deuren te gaan en om uiteraard mee te doen aan de lampionnenwedstrijd bij de blokhut van Jong Nederland in America. De deskundige jury, Truus Reintjes, Nadja Vullings en Nikki Ummenthun, had het er dan ook dit jaar erg moeilijk mee om de allermooiste er uit te kiezen, want niet iedereen kan winnen natuurlijk. Op de foto staan de prijswinnaars van dit jaar. Viawww.jnamerica.nl kun je trouwens nog meer foto’s vinden van Sint Maarten en de volledige uitslag van de Lampionnenwedstrijd. Alle deelnemers en vrijwilligers worden hartelijk bedankt voor hun deelname. We hebben weer heel veel mooie lampionnen gezien.

~~~~~~
Slotconcerten weer één groot feest
Nieuwe locatie, hetzelfde feest.
Hay Mulders maakte enkele mooie foto's voor u. Bekijk ze viaOnedrive.
Meer foto's van de Slotconcerten 2014 zijn te bekijken
via www.slotconcertamerica.nl/2014.

~~~~~~
America is er weer klaar voor!
Het is weer het eerste volle weekend van november, de Slotconcerten van Rowwen Hèze gaan weer beginnen.
De afgelopen weken is er weer hard gewerkt door de organisatie van de slotconcerten. En dit jaar dus op een andere locatie dan voorheen. Aan de Peelheideweg tussen Het Meerdal en De Limburgse Peel verrees de imposante feesttent waar 't allemaal gaat gebeuren.
De organisatie is er klaar voor, alle vrijwilligers weten wat ze moeten doen. De bandleden hebben het terrein goedgekeurd (foto). Laat de gasten (fans) maar komen. En laten we er weer een leuk feestje van maken met z'n allen.

Foto's en de actuele stand van zaken zijn te bekijken via deFB-pagina van Rowwen Hèze en opwww.slotconcertamerica.nl.

~~~~~~
Sintermerte
Op maandag 10 november organiseert Jong Nederland America weer het jaarlijkse Sint Maartenfeest met fakkelwedstrijd voor alle kinderen uit America. Bij dit feest hoort natuurlijk ook de optocht naar de troshoop aan de Slikweg, waar het traditionele Sint Maartenspel wordt opgevoerd en het vuur wordt ontstoken onder het genot van een heerlijkkommetje erwtensoep. Iedereen is uiteraard van harte welkom!

Het Programma:
17.30 t/m 18.15 uur: Rondgang langs de deuren
18.15 uur: Fakkelwedstrijd bij Blokhut “Ôs Thoês”
Daarna: Fakkeltocht vanaf Blokhut “Ôs Thoês” naar de troshoop
Aansluitend: Sint Maartenspel en het ontsteken van het Sint Maartensvuur

~~~~~~
U kunt weer De Schaak in...

Sinds 2010 zetten leden van Jong Nederland America zich in om dichtgegroeide bosgebieden in de omgeving eens flink uit te dunnen. Zo ook dit jaar. Op zaterdag 25 oktober, de zaterdag in de Herfstvakantie, gingen 42 jeugdleden met 12 vrijwilligers van Jong Nederland America weer aan de slag. Dit keer helemaal vooraan in De Schaak aan de Gerard Smuldersstraat.

De bosrand langs het toegangspad en wat verderop langs de sloot waren behoorlijk dichtgegroeid in de loop van de jaren met struikgewas en Amerikaanse Esdoorns. Voor de toegankelijkheid, maar zeker ook voor de dieren die leven in dit bos, zou het goed zijn dat deze rand gesnoeid zou worden. In samenspraak met Staatsbosbeheer en destichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg) ging JNA hier dus aan de slag.

Ook dit jaar gingen deze werkzaamheden weer onder deskundige begeleiding van een medewerker van de stichting IKL. Paul Hendriks legde alles duidelijk uit, want veiligheid staat boven alles natuurlijk. En nadat er groepjes gemaakt waren ging iedereen meteen aan de slag met hand- en beugelzagen en snoeischaren. Vol enthousiasme ging men te werk. Een groot aantal leden hebben al eens eerder mee gedaan met snoeiwerkzaamheden en dat kon je ook wel zien. De andere hadden ’t al snel genoeg door. “Dit is echt vet”, hoorde je ze al snel genoeg zeggen.”

In het bos zelf groeien ook erg veel jonge Amerikaanse Esdoorns die hier eigenlijk niet thuis horen. Hierdoor kun je hier bijna niet meer echt doorheen. En omdat Jong Nederland hier graag spellen doet tijdens hun groepsbijeenkomsten, mochten ze ook hier aan de slag. De jongens van De Stoere Bende durfde deze uitdaging wel aan en zij maakte een spannend paadje dwars door dit bos. Kei goed gedaan!
Na twee en een half uur hard werken waren de bomen en struikjes volgens planning allemaal om. Het snoeiafval werd allemaal netjes opgestapeld in rillen/schuthopen, ook wel dierenhotels genoemd. Het bos is hier erg mee geholpen, de dieren in De Schaak trouwens ook, want zij kunnen hier heel goed nestjes in bouwen of in schuilen voor roofdieren. Dat verdiende wel een heerlijke kop chocomel met slagroom tussendoor en een kop tomatensoep met een broodje knak na afloop. En als dank kreeg iedereen ook nog eens een zakje chips mee naar huis. Iedereen was dus dik tevreden.
Foto’s van deze actieve en leuke JNA-IKL Snoeidag zijn te bekijken en te downloaden opOnedrive.

 

~~~~~~
Veldpad klaar voor gebruik
Na een ochtendje hard werken is het veldpad in ere hersteld
en kan er weer goed gewandeld worden. De klus werd geklaard door vrijwilligers van Groengroep Sevenum enKnopen Lopen. Zij kregen daarbij hulp van 7 Americanen die zich hiervoor aanmelden. Als de wandelroute van Cultureel Erfgoed Zwarte Plak helemaal klaar is, dan zullen wij u hierover meteen informeren. ViaOnedrive zijn enkele foto's van deze ochtend te bekijken met dank aan Jan Philipsen.

~~~~~~
Buren gezocht!!!
Zoals bekend zijn er bouwplannen aan de Lisdodde en de Wouterstraat. Aan de Lisdodde gaat binnenkort ook gebouwd worden.
Enkele kandidaten voor aan de Wouterstraat hebben elkaar al gesproken, ook hier worden plannen voor gemaakt. Dat is mooi.

Eén koppel is op dit moment concreet aan het zoeken naar buren.
Zij willen graag een 2-kapper gaan bouwen, maar hiervoor hebben ze nog geen "buren" gevonden!
Worden jullie hun nieuwe buren???
Geïnteresseerd of vragen, laat maar weten op wonen@inamerica.nl.


(mogelijk jouw nieuwe woning)

~~~~~~
Handen uit de mouwen voor Cultuur op Zwarte Plak
Het mag bekend zijn dat de stichtingCultureel Erfgoed Zwarte Plak (CEZP) druk bezig is met de projecten : Uitzichtpunt Golfhorst, Monument Rowwen (Christiaan) Hèze en De Kamiël van de Piël. De drie projecten vorderen gestaag en om deze drie projecten voor de wandelaar met elkaar te verbinden is er een korte wandelroute uitgestippeld. Deze wandelroute loopt grotendeels over bestaande wegen en paden. Een stuk van zo’n 300 meter loopt over een oude veldweg (rood omcirkeld). Deze veldweg is helemaal dicht gegroeid.

De vrijwilligers van Groengroep Sevenum als ookKnopen Lopen zijn voornemens om dit pad open te maken. Daarvoor zoeken zij nog een aantal vrijwilligers om mee te helpen op zaterdag 11 oktober van 9.00 tot 12.00 uur. Verzamelpunt is aan de Kulbergweg achter De Golfhorst. Wil je meehelpen, kom gerust. Er wordt gezorgd voor gereedschap, koffie en goede motivatie!

~~~~~~
Koeien Kijken op Hoeve de Hei
Jeroen Nabben en Marleen Hesen runnen sinds 2012 een melkveebedrijf aan Laagheideweg, Daarnaast biedt
Hoeve de Hei u de mogelijkheid om een kijkje te nemen op deze moderne melkveehouderij. De stal is namelijk voorzien van een 50 meter lange loopbrug in de stal en dit geeft u de gelegenheid om het reilen en zeilen in de stal goed te bekijken. Rondleidingen worden gegeven voor groepen vanaf 6 personen. 'Koeien Kijken' is het ideale uitje voor elke gelegenheid, bijvoorbeeld met familie, vrienden, in verenigingsverband of in de vorm van een personeelsuitje. Wil je meer informatie, kijk dan op de website vanHoeve de Hei.

~~~~~~
Koopt in den vreemde niet
wat uw eigen dorp u biedt!

~~~~~~
Autosleutels kwijt ?
Bij het speeltuintje aan de Echaam/Landauer is een autosleutel gevonden.
Heeft u de bijpassende auto, neem dan contact op met Ine vd Munckhof, tel. 4642033.~~~~~~
Samen Zorgen
Op donderdag 18 september hielt de werkgroep Samen Zorgen (Hilske Janssen, Sjaak Sluiters (Synthese), Gerlinde Vervoort, Mien Driessen, Henny van Rensch, Henny Vervoort, An van der Sterren, Jan van Dongen, Marian Verhorstert, Mariette Peek, Wil Berden en Hay Mulders) een presentatie over hun stand van zaken. De werkgroep heeft hard gewerkt en vooral uitgezocht hoe e.e.a. in andere dorpen om ons heen georganiseerd wordt. Daar is veel van te leren.

In de presentatie gaven Hilske, Marian en Hay en uiteenzetting van alle bevindingen.
Notaris mr. Martijn Tolsma vanNovitas gaf daarna ook nog eens tekst en uitleg
hoe een nieuwe organisatie in America er uit zou kunnen zien.

Conclusie: America is nu ook klaar voor een samenwerkingsorganisatie (stichting of dorpscorporatie) voor welzijnsactiviteiten zoals De Dagopvang en Het Eetpunt. Dit zou later aangevuld kunnen worden met bijvoorbeeld een hulp- en klusdienst en/of een vervoersdienst. Hiervoor is de werkgroep op zoek naar mensen die hiervoor een bestuur willen vormen. Mensen die zich in willen zetten voor America. Ben jij dat, of ken je iemand die hier de geknipte persoon voor is, geef dit dan door aan Hay Mulders.

De presentatie van de werkgroep ishier te bekijken.
Foto's van deze avond zijn te bekijken viaOnedrive.

~~~~~~
Oud-Prinsjesdag
Den Haag, de derde dinsdag in september!
Rede genoeg voor de Oud-Prinsen eens een bezoek te brengen aan hun collega, Oud-Prins Willem-Alexander.
Iedereen moest vroeg uit de veren, de bus vertrok vroeg vanaf het kerkplein. De heren van stand hadden goede zitplaatsen geregeld in het Haagse. Uiteraard wist Willem-Alexander ze wel te zitten natuurlijk. Maar Maxima had duidelijk meer belangstelling voor de Americaanse hoogwaardigheidsbekleders.
Foto's van deze bijzondere aangelegenheid zijn te bekijken viaOnedrive.

~~~~~~
Blagentuin aan de Hoebertweg
Ook de Blagentuin tijdens het Knuffelbeer Festival mag als een succesvol experiment beschouwd worden. De organisatie had meer kinderen kunnen entertainen, dan was 't misschien nog leuker geweest, maar voor een eerste keer is dit onderdeel prima verlopen. Iedereen heeft zich kostelijk geamuseerd en daar gaat 't om. Een verslaggever van Hallo Horst aan de Maas sprak Teun Lucassen en maakte er een leuk stukje met enkele foto's van dat na te lezen iswww.hallohorstaandemaas.nl.

 

~~~~~~
Geslaagde Knuffelbeer
De organisatie van het
Knuffelbeer Festival kijkt terug op een zeer geslaagde editie 2014.
Alle bezoekers, sponsoren, vrijwilligers en andere betrokkenen hartelijk dank!
Foto's van dit festival vind je opwww.facebook.com/knuffelbeerfestival 
Zie ook:www.inhorst.nl


Aftermovie
Knuffelbeer Festival 2014

 

~~~~~~
5 jaar Kinderdagverblijf Monki
Het is alweer vijf jaar geleden dat Monique Hermans een prachtig mooi kinderdagverblijf startte bij hun woonhuis aan de Gerard Smuldersstraat. Even later ging ook Peter de benodigde opleidingen doen en ging hij full-time mee draaien, en met succes. Een jubileum van 5 jaar moet uiteraard gevierd worden met en voor de kids van toen het begon en met die van nu. Daarom werd er op zaterdag 6 september een heuse kermis opgebouwd met een draaimolen en springkussen. Uiteraard was er ook koffie met vlaai en ranja met lange vingers. Ook het weer speelde heerlijk mee, alle ingrediënten voor een mooi lustrumfeestje. Tot 16.00 uur was het opendag bij Kinderdagverblijf Monki voor iedereen uit America en omstreken. Enkele foto's zijn te bekijken via Onedrive
Peter mocht 's morgens het eerste rondje op de carrousel meedraaien
(later ging hij uiteraard nog veel vaker mee...;-)

 

~~~~~~
Brood op de Plank
Een van de thema's uit de Dorpsdagboeken die voorjaar werden gepubliceerd was Brood op de Plank. De behoefte aan een sterk ondernemersklimaat in America werd als zeer belangrijk omschreven. Zeer essentieel voor de leefbaarheid in ons dorp. De gelijknamige werkgroep die hier uit is ontstaan, bestaande uit leden van de Ondernemersvereniging, Dorpsraad en Gezondheidscentrum America, besloten hierop een vervolgbijeenkomst te organiseren in Golfcomplex de Golfhorst met als thema "Kansen voor Ondernemers".

Frank ten Doescate opende de bijeenkomst voor de ruim 40 aanwezigen. Ben van Essen gaf de eerste inleiding over o.a. de resultaten uit de dorpsdagboeken en wat bied dit voor mogelijkheden. Daarna gaven
Aiko Mein en  Jan Carel Jansen Venneboer van Advies- en Ontwerpbureau BRO een cijfermatige onderbouwing over de kansen en bedreigingen voor detailhandel en horeca in kleine kernen.
Joost Stemkens, voorzitter van hetdorpsoverleg in Meijel, gaf hierna een mooi voorbeeld hoe het ook kan. In Meijel is het initiatief ontstaan door ondernemers en inwoners om Meijel echt op de kaart te zetten. Samen zorgden zij voor een positieve boost in dat dorp. Mede door het enthousiaste inzet van Joost is dit een succes geworden.Restaurant en Bed & Breakfast ondernemer Eric van der Putten uit Meijel bevestigde dit verhaal en gaf nog enkele mooie voorbeelden van kansen en mogelijkheden voor ondernemers door een goede samenwerking.
Els van der Molen, Ruimte en Vergunningen Gemeente Horst aan de Maas, bevestigde dat er zeker ook kansen zijn voor ondernemers in de kleine kernen. De gemeente stimuleert zo veel mogelijk vernieuwende initiatieven in de kleine kernen, ook in het buitengebied.

Na een korte pauze gingen we zelf aan de slag. Opdracht was om per groep eens twee dingen te bedenken waar we in America eens mee aan de slag willen. Hoe kunnen we America op de kaart zetten? Waar staat America voor?
Het moest even op gang komen, maar Ben van Essen wist uiteindelijk toch een heel bord vol te krijgen met allemaal goede ideeën waar "wij" mee aan de slag kunnen. Wij, alle Americanen, want dat is was toch wel de kern van deze bijeenkomst!
En wil jij daar een bijdrage in leveren, wil jij ook iets betekenen voor America?
Laat 't ons weten!

~~~~~~
Kermis in de Blokhut
Blokhut Ôs Thoês was op zaterdag 30 augustus omgetoverd tot een leuke "Spellenkermis", er stonden maar liefst 13 spellen opgesteld. Alle deelnemers konden zich er heerlijk op uitleven. En er zou dus ook nog een speciale gast gaan komen, Clown Dirk. Die kon toch wel een paar leuke trucjes. De slushpuppie en popcorn gingen er goed in. De middag vloog dan ook voorbij.
Foto's, filmpjes en nog veel meer vind je opwww.jnamerica.nl.

~~~~~~
MTB-Route De Schaak
Het mountainbikeparcours van 19,1 km lang door De Schadijkse Bossen, dat op 14 april 2013 officieel werd geopend, staat al lange tijd hoog (1e) in de Mountainbike Top 10 vanwww.mtbroutes.nl en niet geheel onterecht. De Stichting Mountainbike Promotie Noord-Limburg heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer een schitterende route aangelegd in de bossen tussen America en Meterik. Dit is nu zeer geliefd is bij menig mountainbiker uit heel het land. Het startpunt van deze route ligt bij de parkeerplaats aan de Lorbaan/Naaldhoutweg in America. Meer informatie is ook te vinden op www.mtbdeschaak.nl

~~~~~~
Seizoensopeningsdag

Een week nadat de school weer is begonnen begint ook het nieuwe seizoen van de leukste jeugdvereniging van America, Jong Nederland America. Op zaterdag 30 augustus is namelijk weer de Seizoensopeningsdag. Een spectaculaire spellenmiddag (gratis) voor alle kinderen uit America van de basisschool. Dit jaar met een heuse “Spellenkermis”.
Aanvang: 12.30 uur
Einde 16.00 uur
Locatie: Blokhut Ôs Thoês

 

~~~~~~
Lekker op kamp!
Leden en leiding vanJong Nederland America beleven een geweldig leuk en gezellig kamp in de bossen van het Brabantse Lierop. Het hoogtepunt van het jaar. Op zaterdag 16 augustus begon het voor de meesten, dinsdag 19 augustus sloten de jongste leden zich ook aan. Het weer lijkt een spelbreker te zijn, maar echte Jong Nederlanders zijn niet voor één gat gevangen. Voor een beetje regen zijn zij niet bang en soms wordt 't programma wat omgegooid, maar amuseren dat doen ze de hele week al. Helaas zit 't er op zaterdag 23 augustus weer op. Dan mogen de papa's en mama's hun taken weer op zich nemen.

De avonturen van de "kampgangers" zijn fijn te volgen via deFacebookpagina van Jong Nederland America (ook als je geen Facebook hebt). Het thema is van dit jaar is immers "Social Media" (speciaal voor de thuisblijvers). Iedere groep heeft trouwens ook nog een eigen FB-pagina met nog ruigere foto's, die zijn daar ook te vinden.

~~~~~~
Blagentuin
Nieuw op Knuffelbeer Festival: Blagentuin!

Op zondag 31 augustus zal het festivalterrein aan de Hoebertweg 4b te America tussen 12.00 en 15.00 uur worden omgetoverd tot een waar speelparadijs, om zo ook de kleinste festivalgangers naar Knuffelbeer Festival te trekken. Er zal van alles te doen zijn: van oud-Hollandse spelen en een springkussen, tot theatershows en schmink! Ook kunnen kinderen hun beste danspassen alvast gaan oefenen: onder leiding van de animatie kan er gedanst worden!
Kortom: een middag vol sport, spel, theater, dans en nog veel meer. Voor iedereen wat wils!

Na 15:00 uur zal het festivalprogramma van start gaan met optredens van:
Stef Classens, Rusty Roots, Velvety, The Cubical, No Man's Valley, Mooon en Blackboxred.

Kinderen met een leeftijd 12 jaar of jonger hebben gratis entree!
Toegang voor leeftijden daarboven betalen € 5,00.


www.knuffelbeerfestival.nl

~~~~~~
Wooncijfers America
Op uitnodiging van Dorpsraad America kwamen medewerkers van de gemeente Horst aan de Maas en de woningbouwcorporaties Wonen Limburg en Woonwenz op donderdag 10 juli naar America om tekst en uitleg te geven over de woonsituatie in ons dorp. Worden er nog (huur)woningen gebouwd in America? En zo ja, waar en wanneer? En zo nee, waarom niet?

De werkgroep Wonen in America startte in februari een eigen woononderzoek in America. Deze werd (nog eens) kort gepresenteerd aan de aanwezige door voorzitter Marco Hesp. Aansluitend ook het cijfermateriaal dat bekend is over de toewijzing van huurwoningen van de laatste jaren. Opvallend is dat er gemiddeld maar 7 woningen per jaar vrij komen (slechts 3 gezinswoningen per jaar). Gemiddeld aantal reacties op een een woning is ruim 100 (123 op gezinswoningen). Een verhouding die vragen oplevert. Ivo van Rees van Wonen Limburg gaf, ook namens woningbouwcorporatie Woonwenz, antwoord. Helaas kan en willen de woningbouwcorporaties niet bij bouwen in America, daar ze niet willen bouwen voor leegstand in de toekomst, dit i.v.m. verwachtte krimp en vergrijzing van de bevolking. Ook de nieuwe inkomensgrens van € 34.678,00 speelt hierbij een rol, minder mensen komen in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Lonneke Peeters van de gemeente (Ruimte) liet de bevolkingsontwikkelingen voor America zien. Het aantal inwoners zal afnemen, tot 2026 zal er nog een lichte toename zijn in het aantal woningen. Daarna zullen deze cijfers allemaal gaan dalen. De gemeente geeft aan dat aan de Lisdodde en aan de Wouterstraat mogelijkheden zijn voor nieuwbouw. Zij kunnen de woningbouwcorporaties hiertoe niet dwingen. Bouwondernemingen en particulieren kunnen direct aan de slag aan de Lisdodde (vier zijn er nu in ontwikkeling). Ook aan de Wouterstraat kan men beginnen, echter alleen als hier voldoende animo voor is. Dit gebied moet namelijk nog ontwikkeld worden (bestemmingsplan ed).  Als zo'n 6 tot 10 kandidaten zich melden kan een plan gemaakt worden.

Na de bijeenkomst meldde zich direct twee koppels die zich aanmeldde om te gaan bouwen aan de Wouterstraat. Vanuit de woonenquête is bekend dat ook anderen wensen hebben om daar te willen wonen. Zij kunnen zich ook melden bijMarco Hesp, zodat de koppen eens bij elkaar gestoken kunnen worden. Op woensdagavond 3 september (20.00 uur) willen we een eerste bijeenkomst hiervoor organiseren in Aan de Brug. Een positieve ontwikkeling.
Tijdens deze avond werden ook enkele foto's gemaakt door Ellen Jacobs, deze zijn te bekijken via Onedrive.
Ook de presentaties vanDorpsraad America, deGemeente Horst aan de Maas en deWoningbouwcorporaties zijn hier nogmaals te bekijken.

~~~~~~
Trekking Kermis
loterij
Met 10 zeer tevreden winnaars van de Kermisloterij 2014 werd de Kermis van dit jaar afgesloten.
Ook dit jaar werd er niet bezuinigd op het prijzenpakket, want maar liefst 11 prijzen werden dit jaar uitgereikt. Hoofdprijzen waren o.a. een Nintendo 2DS, een Tablet PC PRO3 en 3 Entreekaartje voor Toverland (aangeboden door de Horeca van Kermis America).
De winnende lotnummers waren: 01480, 02559, 02566, 02672, 03608, 03610, 03667, 03723, 03744, 03877 en 03904.
Annie van Riet had extra veel geluk, zij ging naar huis met twee schitterende prijzen (voor haar kleinkinderen).
Hieronder alle winnaars van dit jaar:

Annie
Annie
Teun
Du nya
Lars
Jennifer
Floor
Peet
Luuk
Anouk
Stan

Nintendo 2DS
Tafeltelescoop
3 Entreekaartje Toverland (Kermis America)
Tablet PC PRO3
Qware Hoofdtelefoon
Goedgevulde Spar Boodschappentas
64-delige Treinenset met station
Zwembad
WK-Smikkelpakket (Notenkraam Janssen)
Fashion Angels Kleurset
5 WK-Zuurstokken (Snoepkraam)

De gemeente Horst aan de Maas, de Kermisexploitanten, Spar van den Beuken, Café Boëms Jeu, Station America OJC Cartouche en Dorpsraad America, die deze loterij mogelijk hebben gemaakt, feliciteren allen prijswinnaars met deze mooie prijzen en hopen dat iedereen volgend jaar ook weer mee doet met deze leuke gratis loterij. ViaOnedrive zijn foto's te bekijken van deze loterij die door Lei Smits gemaakt zijn.

Bekijk dit fotoalbum...

~~~~~~
Uitslag Kermis-Kleurplatenwedstrijd
De prijswinnaars van de Kermis-Kleurplatenwedstrijd zijn bekend. De jury, onder verantwoordelijkheid van de dorpsraad, had 't weer moeilijk hoor.Maar ze zijn er uiteindelijk toch uitgekomen. Want er waren weer vele tekening ingeleverd bij de kermisattracties (in ruil voor een gratis toegangsbewijs). In 6 leeftijdscategorieën werden op woensdagmiddag 9 juli de prijswinnaars bekend gemaakt. Hieronder de uitslag:

0-2 jaar
3-4 jaar
5-6 jaar
7-8 jaar
9-10 jaar
11-12 jaar

Merle Janssen (2)
Ruben Anker (4)
Shanin Meidanwal (5)
Jonna Derix (8)
Sanne Geurts(10)
Joey Peeraer(12)

De prijswinnaars mochten leuke prijsjes in ontvangst nemen. Dit is ook te zien op de foto's die gemaakt werden door Hilske Janssen-Feitsma. Bekijk dit album viaOnedrive. Prijswinnaars gefeliciteerd en alle andere kinderen bedankt voor de mooie tekeningen. En alle kermisexploitanten worden bedankt voor hun bijdrage aan deze wedstrijd. Volgend jaar heeft iedereen weer kans om een mooie prijs te winnen, dus....

~~~~~~
Heineken Holland House in America
Op zaterdag 5 juli staat er een groot beeldscherm in de feesttent tijdens de kermis:
NEDERLAND - COSTA RICA
In de kroeg & in de feesttent word deze voetbalwedstrijd uitgezonden!
Uiteraard is het programma aangepast op de wedstrijd.

Proost & DJ Styn knallen vanaf 20:00 uur de tent helemaal plat!
Tent open: 19.30 uur

~~~~~~
Knuffelbeer Festival breidt uit naar 2 dagen
In het laatste weekend van augustus wordt in America de vierde editie van Knuffelbeer Festival gehouden.
Dit jaar zal het festival niet één, maar twee dagen plaatsvinden.

Op zaterdag 30 en zondag 31 augustus zullen een verscheidenheid aan muziekinvloeden, binnen- en buitenlandse bands en dj’s en een creatief aangekleed festivalterrein wederom centraal staan. De opzet van de zaterdageditie zal er in grote lijnen hetzelfde uitzien als voorgaande jaren, met dit jaar een nog gevarieerdere line-up dan voorheen. Ook de zondageditie zal worden gevuld met een breed en verrassend programma. Like de Facebookpagina of houd www.knuffelbeerfestival.nl in de gaten voor meer informatie over de line-up en over de precieze invulling van zondageditie.~~~~~~
Kermis in America
In het eerste zondag van juli is het weer kermis in America, waarbij de gebruikelijke attracties weer worden opgebouwd. Voor de kinderen is er, net als andere jaren, een kleurwedstrijd. De kinderen van de peuterspeelzaal en de basisschool krijgen de kleurplaat via school. Er liggen ook een aantal de kleurplaten in de winkel van Ine Derks-Haegens en de kleurplaat kan hieronder gedownload worden. De kleurplaten kunnen op kermismaandag ingeleverd worden bij de rups, de autoscooter en de draaimolen van 14:30 tot 19:00 uur, je krijgt dan 1 gratis rit. De prijsuitreiking wordt gehouden op woensdag 9 juli om 16:00 uur, doe je best en win een leuke prijs.

's Woensdagsavonds zal ook weer de Kermisloterij gehouden worden.
Gedurende de kermis ontvangt u daarvoor gratis lootjes bij de meeste kermisexploitanten.
De trekking zal plaatsvinden om 19.30 uur op de kermis.

Tenslotte nog een tip, opwww.kermiskorting.nl zijn kortingsbonnen te downloaden, hou die site dus in de gaten.
We wensen iedereen een fijne kermis.

~~~~~~
Kermiskleurplatenwedstrijd 2014
Download de kleurplaat, kleur 'm en lever 'm in bij één van de kermisattracties in ruil voor een gratis kaartje.
En win misschien een mooie prijs op woensdag 9 juli.
Veel succes.

~~~~~~
Verandering in de zorg

T
hemagroep Horst aan de Maas 2020 heeft in samenwerking met Rabobank Horst Venray en de gemeente Horst aan de Maas
een prachtige film gemaakt over "Omgaan met veranderingen in de zorg", wellicht mede door enkele Americaanse hoofdrolspelers...

In de film ziet u hoe mensen uit uw omgeving omgaan met veranderingen in de zorg. Er worden initiatieven in de regio getoond en er wordt ingegaan op het voeren van de eigen regie over het laatste deel van het leven.
Meer informatie vind je op de site van deRabobank.

 

 ~~~~~~
Kermis America

~~~~~~
Meer info tijdens Dorpsavond

De Kabroekzaal van Aan de Brug zat vol. De aanwezigen waren nieuwsgierig en de organisatie had er ook zin in. De Dorpsavond op 4 juni over de totstandkoming van het Gezondheidscentrum in America. Het Co-Creatieteam, onder leiding van architect Berit Ann Roos, had haar voorbereidend werk gedaan en deze eerste "plannen" werden gepresenteerd. Daar mocht men nog op "schieten". En dat werd dan ook gedaan. Deze laatste toevoegingen zal de architect met haar team (Jan Arend Mulder en Ludo Groen) meenemen in haar ontwerp. Uiteraard zullen deze ook aan u gepresenteerd gaan worden.

Tijdens deze avond werd Hay Mulders aan het dorp "gepresenteerd" als dorpsondersteuner. Hij zal in dienst van het Gezondheidcentrum gaan fungeren als een laagdrempelige tussenpersoon tussen Americanen, zorgaanbieders, gemeente en/of andere instanties. U verneemt hier later meer over.

Meer informatie is te vinden opwww.gezondheidscentrum-america.nl.
Foto's van deze Dorpsavond kun je bekijken viaOnedrive, met dank aan Jan Arend Mulder.

~~~~~~
Uitnodiging Dorpsavond

In navolging van de Dorpsmarkt van 18 december wordt woensdag 4 juni om 19.00 u een dorpsavond georganiseerd over de totstandkoming van het GCA. Een volgende stap naar een Gezondheidscentrum in America is om samen met het dorp een ontwerp te maken. We noemen dat Co-Creatie. De afgelopen weken heeft een creatieteam bestaande uit zorgvragers en zorgverleners in workshops gewerkt aan het verkennen van de waarden, activiteiten en sfeer van het toekomstige gebouw.Tijdens de dorpsavond worden de resultaten van de workshops gepresenteerd en wordt aan het dorp gevraagd mee te denken.
Wat mist er volgens jullie in America?
Hoe gaan we om met vergrijzing en toenemende eenzaamheid?
Hoe zorgen we dat zowel ouderen als jongeren in America kunnen blijven wonen?

We zien jullie graag op woensdagavond 4 juni
om 19.00 uur in Aan de Brug!

~~~~~~
Knuffelbeer Festival
In het laatste weekend van augustus wordt in America (LB) de vierde editie van Knuffelbeer Festival gehouden. Een verscheidenheid aan muziekinvloeden, binnen- en buitenlandse bandjes en dj’s en een creatief aangekleed festivalterrein staan uiteraard wederom centraal.

Dit jaar zal het festival worden uitgebreid naar twee dagen: zowel op zaterdag 30 augustus als op zondag 31 augustus zal er voor de nodige muzikale versnaperingen worden gezorgd. Meer informatie over de line-up volgt snel. Noteer zaterdag 30 en zondag 31 augustus dus alvast in je agenda!

~~~~~~
Documentaire op L1

Documentairemaker Louk Voncken van Ummerfilm maakte in het kader van het 100-jarig jubileum van Toneelvereniging De Vrije Spelers de televisiefilm ‘100 jaar Toneelvereniging De Vrije Spelers'. Deze wordt op Tweede Paasdag, maandag 21 april, uitgezonden bij L1 om 17:00, 19:00 en 23:00 uur. De documentaire, die mede tot stand is gekomen door een bijdrage vanuit de dorpsraad, laat o.a. de
100-jarige Tilla Minten, aan het woord. Zij vertelt onder meer hoe het was om toneel te spelen in een katholiek dorp, waar pastoor niet gecharmeerd was van vrouwen op het toneel. De uitzending gemist, bekijk 'm dan alsnog hieronder...

   

~~~~~~
Peuters zingen voor senioren dagopvang

De jongste en oudste Americanen voor even gezellig samen
Op dinsdag 15 april mochten de peuter van peuterspeelzaal “de Notedop”, onderdeel vanKinderopvang Het Nest, zingen in “Aan de Brug” voor de senioren van de dagopvang. Eigenlijk zouden ze dit op 28 januari al gegaan hebben, maar toen stak een ware waterpokkenepidemie de kop op in America. Bijna geen een peutertje is gespaard gebleven. Het zou dan ook onverantwoord zijn geweest. Vandaar dat ze het nog op het allerlaatste moment hebben moeten afzeggen. Maar ondertussen hadden ze wel meer tijd om de liedjes van vroeger goed onder de knie te krijgen en eigen te maken.

Om 10 uur kwamen ze aan in de Smelezaal. Buiten werden ze al opgewacht door fotograaf Marco Hesp. De bewoners en ook andere oudere Americanen zaten al netjes klaar aan tafels met een lekker kopje koffie of thee. Joep Sonnemans deed nog even een kort welkomstwoordje en ook Ria Geurts heeft nog even kort iets gezegd. Daarna zijn ze snel van start gegaan met het zingen. De peuters hebben goed gezongen en het was juist zo fijn dat ook de senioren uit volle borst meezongen. Zo werd er een gezellige sfeer gecreëerd. Voor eventjes waren de jongste en de oudste Americanen met elkaar verenigd onder het mom van gezellig samen liedjes van vroeger zingen. Na verschillende liedjes gezongen te hebben kreeg iedereen een kopje koffie aangeboden en ook aan de peutertjes werd gedacht natuurlijk. Zij kregen een beker ranja met een koekje. Daarna renden ze weer vrolijk rond en zochten jong en oud contact met elkaar.Na de pauze werden er nog verschillende liedjes gezongen en toen was het wel genoeg geweest voor de allerkleinsten. De leidsters kregen een mooi bloemetje aangeboden en ook de peuters werden niet vergeten. Ze kregen een mooi paasmandje aangeboden met iets lekkers erin. Tijdens de dagopvang hebben de senioren heel ijverig deze paasmandjes gekleurd en gevouwen. Daarna deed Joep nog een woordje van dank en ook Ria bedankte iedereen voor het luisteren en het meezingen, de gastvrijheid, maar vooral ook dat het leuk zou zijn om hier een jaarlijkse happening van te maken.

Ria Geurts: "Het idee om voor de senioren van Americanen te zingen ontstond in de peuterspeelzaal toen wij bezig waren met het thema “vroeger en nu”. Plotseling hadden we zoiets van: als we liedjes van vroeger zingen kennen alle opa’s, oma’s, super opa’s en super oma’s deze liedjes ook. Wat zou het dan leuk zijn om al deze oude liedjes eens voor deze mensen te zingen. Zodoende hebben we contact opgenomen met Joep, die daar meteen enthousiast op reageerde. Daarvoor willen we hen dan ook hartelijk danken."


 
Kindcentrum “De Wouter” biedt:
Dagopvang “De Wouter” voor kinderen van 2 - 4 jaar
Peuterspeelzaal “De Notedop” voor kinderen van 2 - 4 jaar
Voorschoolse opvang “De Wouter” voor kinderen van 4 - 13 jaar
Naschoolse opvang “De Wouter” voor kinderen van 4 - 13 jaar
Vakantieopvang “De Wouter” voor kinderen van 4 - 13 jaar.
Kindcentrum De Wouter is 52 weken per jaar geopend.
Voor meer informatie kunt u bellen naar Kinderopvang het Nest in Grubbenvorst,
Tel. 077-3661955. Binnenlopen mag ook.

Foto's van deze leuke ochtend zijn te bekijken en te downloaden viaOnedrive.
Een leuke videocompilatie vind je hieronder.

 

~~~~~~
Open Dag Golfhorst

Op zaterdag 12 april was de Open Dag opGolfcomplex Golfhorst voor inwoners van America.
Onder het genot van een kop koffie en een lekker stuk vlaai werden de belangstellenden welkom geheten. Het rondje over het golfcomplex was erg interessant en de uitleg was prima. Daarna was er nog gelegenheid om een balletje te meppen richting Zwarte Plakweg. Niet iedereen haalde dit. Er was gelegenheid om kennis te maken met de keuken van De Golfhorst en voor de jeugd was er een springkussen. De deelnemers hebben kunnen genieten van een leuke middag. Golfhorst bedankt !
Hay Mulders maakte een mooie sfeerimpressie
met enkele foto's van deze Open Dag.

~~~~~~
Denkt u aan de collectant?
In de week van 7 t/m 11 april komen de vrijwilligers van de
Gezamenlijke Nationale Collectes America
bij u aan de deur om de collecte-envelop op te halen.
De fondsen hebben uw steun hard nodig!

 

~~~~~~
Presentatie Wonen in America
Op donderdag 27 maart was de presentatie van de enquêteresultaten van de werkgroep "Wonen in America".
Maar liefst 60 ingevulde enquête waren er ingevuld waaronder 52 woningzoekende op de korte en lange termijn. Er zijn mogelijkheden om te kunnen (blijven) wonen in America. Lukt dit niet alleen, dan is het raadzaam gegroepeerd aan de slag te gaan was het advies aan de woningzoekende die aanwezig waren.

Tijdens deze "woonavond" werden dan ook drie groepen geformeerd. Eén met toekomstige huurders, een groep die wil gaan bouwen aan de Lisdodde en een groep die aan de Wouterstaat wil "Bouwen In Eigen Beheer". Op donderdag 10 maart is een vervolgafspraak gemaakt voor deze twee groepen. Aanvang 19.00 uur in Aan de Brug. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Er werden enkel foto's gemaakt tijdens de presentatie, die te bekijken zijn viaOnedrive.
Benieuwd naar de resultaten, bekijk dan depresentatie Wonen in America.
Zoek jij ook nog een woning, vul dan de enquête ook in opwww.woneninamerica.nl.

~~~~~~
Boekpresentatie op TV Reindonk
Tijdens de boekpresentatie van De Kracht van America op 17 maart maakte TV Reindonk opnames voor het nieuws programma Focus. Heb u deze aflevering gemist, kijk 'm dan hier viawww.reindonk.nl.

~~~~~~
Peeldag 2014
Vermaak en vertier in vervlogen tijden
Op zondag 13 april a.s. kan jong en oud tijdens de jaarlijkse Peeldag weer genieten van het vele moois dat het Peelmuseum aan de Griendtsveenseweg in America te bieden heeft. Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er vele activiteiten, zoals demonstraties van oude ambachten, een streekmarkt met diverse standhouders en optredens van muziekgroep Parelmoer, twee echte Brabantse Kletswiever en toneelvereniging de Vrije Spelers. Speciaal voor de jeugd zal de 13-jarige goochelaar Pepijn Stoter zijn opmerkelijke kunsten vertonen.

Het Peelmuseum is dit jaar compleet opnieuw ingericht, zodat de uitgebreide museumcollectie nog meer tot haar recht komt. Nieuw is de filmhoek; in een echte plaggenhut van vroeger wordt doorlopend een film over het leven in de Peel gedraaid. Speciaal thema tijdens de Peeldag is dit jaar het vermaak en vertier in vervlogen tijden. Meer informatie vind je in de flyerPeeldag 2014.

~~~~~~
Geej wilt toch òk bliève woêne in Amèrica?
Onder dat motto heeft werkgroep "Wonen in America" onlangs een enquête gehouden in America. De werkgroep die ontstaan is tijdens de Dorpsmarkt op 18 december wilde eens in kaart brengen wat de woonvraag in America daadwerkelijk is.

Het vermoeden bestaat namelijk dat er best veel mensen een woonruimte zoeken, maar dat zij nog geen passende woning hebben kunnen vinden. Met de cijfermatige gegevens die met deze enquête verzameld zijn is dat inzicht er nu wel, een beetje. Een beetje, want ons vermoeden bestaat dat nog niet iedere woningzoekende de enquête heeft ingevuld. Deze aantallen (geen namen) willen we ook tonen aan de gemeente, woningbouwcorporaties en andere partijen om zo druk uit te oefenen op de markt. Op donderdag 27 maart worden de uitkomsten van de enquête gepresenteerd en tekst en uitleg geven naar de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden. Daarbij wil de werkgroep met name ook mensen bij elkaar brengen, woningzoekende mobiliseren. Op dit moment is de kans op reguliere nieuwbouwprojecten in America niet groot. Maar samen moet er toch wat mogelijk zijn…..?

Als jij geïnteresseerd bent kom dan ook op donderdag 27 maart om 19.00 uur naar de grote Kabroekzaal in Aan de Brug. Heb je de enquête nog niet ingevuld, doe dit dan alsnog, dit kan viaFacebook of op www.woneninamerica.nl. Wij hopen vele echte Americanen te mogen begroeten, want.....

“geej wilt toch òk bliève woêne in Amèrica?”

~~~~~~
De kracht van America
Gestimuleerd door huisarts Jan van Dongen begon in 2010 het proces om eenGezondheidscentrum in America (GCA) te realiseren. Vanaf het begin was de bedoeling om de gemeenschap America nauw bij dat proces te betrekken. Daarvoor werd medio 2012 een projectplan Pionieren met Patiëntenparticipatie opgesteld. Alle stappen uit het projectplan zijn inmiddels afgelegd. Het laatste onderdeel van het projectplan Pionieren met Patiëntenparticipatie was, dat we een werkboek zouden maken, waarin we onze ervaringen opschrijven. Het werkboek is nu gereed en werd op maandag 17 maart aangeboden aan de wethouders Birgit op de Laak en Loes Wijnhoven van Horst aan de Maas. De werkgroep Dorpskracht heeft het werkboek kort toegelicht bij monde van Jan Driessen en beide wethouders gaven een eerste reactie geven.

Alle aanwezigen kregen een exemplaar van het werkboek aangeboden. In het werkboek met de titel “De kracht van America” worden de bouwstenen van de afgelopen anderhalf jaar, zoals de dorpscafés, het dorpspanel en het dorpsdagboek besproken. Alle 217 pagina’s met ideeën die via het dorpsdagboek zijn ingeleverd, zijn in het werkboek opgenomen. Leden van het Dorpspanel kunnen een exemplaar van "De Kracht van America" verwachten in hun brievenbus. Bent u ook geïnteresseerd, laat 't ons danweten. Maar u kunt 'm nu ook digitaaldownloaden en bekijken.Tijdens de Dorpsmarkt van 18 december 2013 bleek dat er veel energie in het dorp is om met de ideeën die naar voren zijn gekomen in het dorpsdagboek, aan de slag te gaan. Voor elk van de 6 Kern-thema’s is een werkgroep gevormd. De werkgroep Verbinden heeft al contact met de provincie over de mogelijkheden van een eigen vervoerssysteem. De werkgroep Prettig Wonen heeft al een oproep geplaatst voor mensen die in America op zoek zijn naar een woning. De werkgroep Samen zorgen onderzoekt hoe ze de grote bereidheid die er in America is om elkaar hulp te bieden, kunnen koppelen aan de hulpvraag. Deze werkgroep was tijdens de persconferentie aanwezig en deelde hun ervaringen.

Omroep Reindonk maakte opnames van deze presentatie, dit zal binnenkort uitgezonden worden op hun kanaal. Onze lokale pers, Hay Mulders van Het Peelklokje, maakte uiteraard een aantal mooie foto's. Deze zijn te bekijken in het fotoalbum De Kracht van America.

~~~~~~
Tot ik Vlieg
In mei 2014 is het dan zover. Twaalf voorstellingen "Tot ik Vlieg" in de eigen parochiekerk van America,
die voor 5 weken wordt omgevormd tot een waar toneeldecor.
De uitvoeringen zijn op : 2-3-9-11-16-17-23-24-30-31 mei en 6-7 juni.

"Tot ik Vlieg" is een bewerking van de Zweedse film “As it is in heaven”.
Wil je meer weten over deze grote productie?
Ga dan naar de site vanDe Vrije Spelers.

De voorverkoop van de voorstelling "Tot ik Vlieg" start op zondag 6 april tijdens de boekpresentatie en eerste overhandiging van het boek "Wij spelen verder". Een 272 bladzijden tellend boek dat gaat over 100 jaar toneel in America en verteld wat toneel voor het dorp betekend en andersom. Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom in de kerk van America, dan krijgt u ook alvast een voorproefje te zien van de jubileumvoorstelling "Tot ik Vlieg".

~~~~~~
Jaarverslag Dorpsraad 2013
Tijdens de dorpsraadvergadering van woensdag 12 februari in Aan De Brug
presenteerde voorzitter Marco Hesp het jaarverslag van Dorpsraad America 2013.
Een mooie terugblik op 2013, maar ook een kleine vooruitblik op 2014.
Bekijk ook de
Presentatie Verslag Dorpsraad 2013

~~~~~~
Balgooien 2014
Op de eerste zondag na Carnaval (dit jaar was dat op zondag 9 maart) trokken de kinderen van de basisschoolleeftijd en zelfs ook jonger vanaf 11.00 uur langs de echtparen, die het afgelopen jaar getrouwd zijn om "bal te vangen". Dit jaar was dat helaas maar één echtpaar, namelijk Martijn en Annet Roelofs-Hendrix. Maar ook het kersverse Boerenbruidspaar Ralf van Herpen en Jesse Janssen deden hier uiteraard aan mee.

Deze aloude traditie in deze regio leeft nog steeds. Onder luid geroep van "bal, bal, bal....." hopen de kinderen dat hen veel sinaasappelen (bal) en snoepgoed wordt toegeworpen. Hiermee hopen de pasgehuwden ook veel geluk te mogen ontvangen en een vruchtbare toekomst tegemoet te gaan. En waarschijnlijk zal iedereen ontzettend veel geluk gaan krijgen dit jaar, want er werd weer ontzettend veel snoep gegooid dit jaar...
Foto's zijn te bekijken via Onedrive en hieronder ook een videocompilatie


Organisatie: Dorpsraad America

~~~~~~
Gewonnen
Voor diegene die niet aanwezig was bij de prijsuitreiking van de Carnavalsoptocht 2014 hieronder de
1e prijswinnaars in de verschillende categorieën":

Kinderen:
- Lotte Vervoort en Helle Peeters --- Weej goan ok noar lady’s naait (duo's)
- Kes Peeters en vrienden --- 100 jaar van Heyster Wol en Textiel (groepen)

Volwassenen:
- Jeu Pouwels --- Mien Plantjes (eenlingen)
- Twan en Yvonne v.d. Munckhof --- Is ‘t (nog) wiët? (duo's)
- De Echte Vrienden --- De Zwarte Plak ok neet mier van deze tiëd (kleine groepen)
- De Zwarte Plak --- Met enne kamiel langs de “parels” vaan de Piël (grote groepen)
- Weej vaan die 3 joar op reej --- Jan Philipsen verloat Rowwen Hèze (grote wagens)

De volledige uitslag ishier te downloaden.
Foto's van de prijsuitreiking kun je bekijken en downloaden viaOnedrive.
Een videocompilatie is hieronder ook te bekijken...


Winnaars grote groepen jeugd en volwassen samen op de foto.
 

 

~~~~~~
Optocht America
Bekijk het fotoverslag...

~~~~~~
Ralf & Jesse in onecht verbonden
Op carnavalszondag was ook dit jaar weer de Boorebrulluft gepland. De plechtigheid zou plaats gaan vinden in de kiosk vur de kerk op het plein. Maar uiteraard kwam dit huwelijk niet zo maar tot stand. Want vlak voor het huwelijk had bruidegom Ralf nog wat uit te leggen aan zijn aanstaande Jesse. Er waren foto's opgedoken in het gele Peelklokje van hem met de bloedmooie filmster Petra waarin Ralf met een verliefde blik naar door de knieën gaat en hij te zien was in een innige omhelzing. Het bleek om filmopnames te gaan van de film "Brandende Liefde" die opgenomen werden in zijn boerderij. Gelukkig kon Jesse overtuigt worden, zodat het onechte huwelijk tocht voltrokken kon worden. De aansluitende receptie en het huwelijksfeest werd daarna nog goed gevierd. Het werd nog een erg gezellig feestje in de tot boerenschuur omgetoverde bondszaal van America. Hay Mulders en Marco Hesp maakte een aantal mooie foto's van deze plechtigheid, deze zijn nu te bekijken in hetfotoalbum Boorebrulluft.

~~~~~~
Carnaval goed begonnen...
De carnaval begint al vroeg, vooral voor de kinderen van America.
Zij mogen 's morgens al lekker verkleed naar school. Na de middag gingen ze in een lange optocht richting De Bondszaal waar ze het traditionele Wouterbal gaan vieren. Dat is altijd een dol feest.Maar dan zit 't er nog niet op. Want 's avonds mocht iedereen naar het Carnavalsbal in de blokhut van America. Ook daar gingen de beentjes van de vloer, zeker ook toen Jeugdprins Tom II en Jeugdprinses Inge I arriveerden. Het feest werd echt te gek toen ook nog het schoolprinselijk paar JoeyI en Lynn I binnen kwamen. Via www.jnamerica.nl zijn enkele leuke foto's van deze avond te bekijken.

~~~~~~
Wilde geej in Amèrica bliève woêne?
Wonen in America is een werkgroep vanuit de dorpsraad aangevuld met een aantal jongeren, die ontstaan is na de Dorpsmarkt op 18 december en uit de wensen afkomstig is uit de dorpsdagboeken. De werkgroep heeft zich tot doel gesteld alle woningzoekende uit America te mobiliseren en dan samen actie te ondernemen om te kunnen blijven wonen in America. Nu en in de toekomst.

Daarvoor is het belangrijk dat u onderstaande enquête op deze pagina volledig invult vóór 10 maart,
zodat wij met deze informatie met en voor jou kunnen kijken naar de mogelijkheden in America, want die zijn er......
Op donderdag 27 maart willen we dan een Woonavond houden waarin iedereen uitgenodigd is.
Wij houden je op de hoogte!

 

www.woneninamerica.nl

~~~~~~

~~~~~~
Orde van Verdinste voor Sjaak Kleuskens
Op vrijdagavond 21 februari werd tijdens de 1e zittingsavond van Carnavalsvereniging De Turftreiërs, de Orde van Verdinste "D’n Turftreiër" uitgereikt aan Sjaak Kleuskens. Sjaak ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange grote inzet bij Ruitervereniging De Paardenvrienden, bij het kerkbestuur van de Sint Jozef Parochie en de KBO van America.Sjaak, als echte paardenliefhebber, heeft 20 jaar deelgenomen in het bestuur van ruitervereniging De Paardenvrienden. De meeste jaren hiervan als secretaris. In die tijd kwam Sjaak op het idee om de kas te gaan spekken met het ophalen van oud ijzer. Dat liep zo goed, dat de vereniging dit tot op heden nog doet. In 1980 kwam Sjaak, namens America, in het bestuur bij de onderlinge Paardenverzekering van Horst en omstreken. Een taak die hij tot op heden nog uitvoert.

Maar Sjaak was niet alleen paardenliefhebber. Ook op andere gebieden was hij actief. Sjaak grapt wel eens: “Bij de kerk begon mijn allereerste vrijwilligerswerk. Op mijn 9e begon ik als misdienaar”. Het echte vrijwilligerswerk voor de kerk begon in 2001. Toen Sjaak in het kerkbestuur van de Sint Jozef Parochie America kwam. Een taak die hij tot 2013 op zich nam. In die jaren stond hij vooral bekend als het aanspreekpunt. Als je iets wilde weten of moest bespreken, dan moest je bij Sjaak zijn.

Ook voor de ouderen van America is Sjaak actief. Sinds 2002 is hij voorzitter van de KBO. Hij heeft de maximale aantal jaren als voorzitter er nu op zitten. En zal binnenkort aftreden. Sjaak hoopt dan ook dat nieuwe vrijwilligers zich voor deze geweldige baan willen opgeven. Zeker doen!

En als laatste wapenfeit willen we ook nog vermelden dat hij een aantal jaren de buurtbus heeft gereden.
Hier werd door velen dankbaar gebruik van is gemaakt.

Al die jaren vol inzet als vrijwilliger voor de gemeenschap van America is voor Carnavalsvereniging De Turftreiërs reden genoeg om de Orde van Verdinste "D'n Turftreiër" dit jaar aan hem uit te reiken. Foto's van deze uitreiking kun je zien en downloaden viaOnedrive.

~~~~~~
Schoolcarnaval 2014
Ook de prins en prinses van Basisschool De Wouter zijn nu bekend, want op vrijdag 21 februari werden deze gepresenteerd in de tot sprookjesbos omgetoverde aula van de school. Acht kabouters kwamen zich presenteren, uit iedere groep één. Zij vormden de nieuwe Raad van Acht, die de prins en de prinses dit jaar bij zullen staan. Maar wie werden dat dan. Het werd een beetje spannend gemaakt, maar toe kwamen ze tevoorschijn. De nieuwe prins en prinses van Basisschool De Wouter 2014 zijn geworden....

Prins Joey I (Peeraer) en Jeugdprinses LynnI (Kok)
Hun adjudanten zijn Roy Peeters en Jennifer Tax.

Zij beloofden er een onvergetelijke en feestelijke Carnaval van te maken.
Op vrijdag 28 februari zullen alle kinderen vanaf 13.00 uur in een sprookjesachtige optocht naar De Bondszaal lopen. Het zou leuk zijn als er veel mensen langs de weg zullen staan om iedereen te bewonderen. En dan kan het Wouterbal 2014 beginnen. Het zal zeker een geweldig feestje gaan worden.

~~~~~~
Carnavalsbal 2014

~~~~~~
Jeugdcarnavalsbal 2014

~~~~~~
Serenade voor Carnaval 2014
Voorafgaand aan de receptie van Prins Dido I van Carnavalsvereniging De Turftreiërs verzorgdeFanfare St. Caecilia op zaterdag 8 februari 2014 een mooie serenade aan Prins Dido I, Jeugdprins Tom II, Jeugdprinses Inge I en het Boerenbruidspaar Ralf en Jesse met hun gezelschappen. Voorzitter Richard Korver sprak daarna de hoogwaardigheidsbekleders prachtig toe. Prins Dido I had op zijn buurt ook nog een mooie verassing in petto voor De Ericakapel....

 

~~~~~~
Jeugdgezelschap 2014
Jeugdprins Tom II (Jansen) en Jeugdprinses Inge I (Mulders)
Met hun adjudanten Nick Geurts en Anouk van der Heijden

~~~~~~
Uitslag en foto's Playbackshows 2014
De organisatie van de Grote- en Jeugdplaybackshow, Jeugdcomité America, kan terugkijken op een zeer succesvol weekend. Maar liefst 36 optreden waren te zien op de bühne van De bondszaal. Op zaterdagavond bij de Grote Playbackshow zorgden 15 acts voor een supergezellige avond. De jury, afkomstig uit Jury uit Vortum Mullem en Vierlingsbeek bestond uit Ton en Anita Swinkels en Peter Schoofs. Zij hadden er een bijzonder zware klus te klaren. De winnende act was van Hairspray met "You can’t stop the beat" door Lisanne Daniëls, Lotte en Fenna Deters, Josie en Malon Linskensen Lenny Peeters. Proficiat dames!

Op zondagmiddag waren er 21 optredens door de kinderen van de basisschool. Hier bestond de jury uit Jesse Janssen, John Hermans, Monique Holtackers, Riek Janssen en Henk Hesp. De winnaars bij de Onderbouw waren Lars van Heijster, Jef Lemmen en Teun Schurink. Zij deden op spectaculaire wijze "Opel Kadett" na van De Stoere Patsers. Bij de Bovenbouw won
Maroon 5 met "One more night" door Helle Peeters en Lotte Vervoort. De volledige uitslag is nuhier te bekijken.

Foto's van de Grote Playbackshow 2014 zijn nu te bekijken en te downloaden viaSkydrive.
Foto's van de deelnemers aan de Jeugdplaybackshow 2014 zijn te bekijken en te downloaden via Skydrive.
De organisatie (Tiny Martens) maakte ook nog foto's van het erg gezellige feestje van de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van dit jaar,Tom Jansen en Inge Mulders. Deze zijn toegevoegd aan het fotoalbum Uitkomen Jeugdprins(es) Turftreiërs 2014 opSkydrive.

~~~~~~
Boorebroedspaar 2014
Ook de officiële foto's van het Boorebroedspaar 2014 zijn nu online.
H
et gehele Booregezelschap 2014 vind je op de site vanDe turftreiërs.

~~~~~~
Jeugdprins Tom II (Jansen) & Jeugdprinses Inge I (Mulders)
Oud Jeugdprins Luc I, Jeugdprinses Bo I en illusionist Daan Vervoort toverden na een spectaculaire toveract Tom Jansen en Inge Mulders tevoorschijn als nieuw Jeugdprinselijk paar van 2014. Hun adjudanten zijn Nick Geurts en Anouk van der Heijden. Zij zullen er samen ook een geweldige carnaval van maken.
Foto's van het uitkomen zijn te bekijken viaSkydrive.

 

~~~~~~
Winnaars Jeugdplaybackshow 2014
Jef Lemmen, Teun Schurink en Lars van Heijster zijn de winnaars van de 29e Jeugdplaybackshow 2014 geworden bij de onderbouw. Zij deden Opel Kadet van De Stoere Patsers. Helaas was Ralf Alards vandaag ziek waardoor hij niet aanwezig kon zijn. Hellen Peeters en Lotte Vervoort wonnen bij de bovenbouw met One More Night van Maroon 5. Gefeliciteerd allemaal.

 

Later meer foto's.....

~~~~~~
Zeer mooi nieuws voor
Gezondheidscentrum America

De Provincie Limburg heeft op dinsdag 28 januari besloten ruim een half miljoen euro mee te betalen aan de realisering van het Gezondheidscentrum (Zorgcentrum) in America. De subsidie is mede verkregen omdat het G.C.A. op een nieuwe manier gerealiseerd gaat worden, niet vanuit bestaande instellingen of van overheden maar vanuit een burgerinitiatief.Stichting Gezondheidscentrum America kan nu echt verder met de plannen die ze hebben. Zo moet het financiële plaatje nu nog verder ingevuld gaan worden en zal de invulling van het centrum wat meer vorm moeten gaan krijgen. De bewoners van America zullen hier ook bij betrokken worden en wellicht dat zij een nog belangrijkere toegevoegde waarde kunnen en willen brengen.

Provincie Limburg maakte dit nieuws bekend op hun website met de titel:
Provincie steunt burgers America met eigen zorgcentrum

Dagblad De Limburger berichtte vandaag het
goede nieuws voor de stichting en America.


(Bron: Dagblad De Limburger)

~~~~~~
Foto's Prinse- en Verlovingsbal 2014

Op zondag 26 januari traden het Boore gezelschap en het Prinselijk gezelschap van 2013 af in de Bondszaal van America. Deze was omgebouwd tot een Americaanse Showbizz Studio, waar de
hoofdrolspelers van de film 'Brandende Liefde' gepresenteerd werden als Boorebroedspaar 2014, Ralf van Herpen en Jesse Janssen. Later vond hier ook de Oscaruitreiking plaats. De Oscar in de categorie "Beste Mannelijke Hoofdrol" ging naar Prins DidoI.
Foto's van dit Prinse- en Verlovingsbal kun je bekijken en downloaden viaSkydrive.

~~~~~~
Superdans nieuwe dansmarietjes

Na het uitkomen van Prins Didi I tijdens het Prinsebal 2014 van de Turftreiërs van America deden de nieuwe dansmarietjes een prachtig mooie dans. Super goed gedaan, zeker voor een eerste optreden!!! We zien Shenna Geurts, Sofie Kleuskens, Bo Vervoort, Jetske Rasing, Lotte van den Munckhof en Carlien van Enckevort.

~~~~~~
Prins Dido I
nieuwe heerser van 't Turftreiërsriëk 2014!!!
Het Prinselijk Gezelschap van 2014 is bekend.
De 51e heerser van het Turftreiërsriek is:Prins Dido I (Janssen)
zijn adjudanten zijn Niels Hesp en Ruud van den Munckhof

Dido's lijfspreuk is:
Lekker zoepe, same täöt
Hatseflatse in de gäötPrins Dido I houdt zijn receptie op zaterdag 8 februari van 20.11 tot 21.44 uur
in de Bondszaal in Amèrica. Iedereen is dan van harte welkom.


Uitkomen Prins Dido I en zijn Adjudanten.

~~~~~~
Ralf van Herpen & Jesse Janssen
Boorebroedspaar 2014Carnavalszondag (2 maart) om 15.30 uur zullen zij in het onecht trouwen in de kiosk.
Aansluitend houden zij een receptie in de tot boerenschuur omgetoverde Bondszaal in America.

 

~~~~~~
Wie wordt het nieuwe Boore Broedspaar
en Prins van De Turftreiërs?
Op zondag 26 januari staat het Prinsebal en Verlovingsbal op het programma en het belooft weer een leuk en spannend gebeuren te worden. Rond de klok van 15.00 uur zullen de hoofdpersonen van Carnaval 2013, te weten het Boerenbruidspaar Lody en Mieke Pouwels en het Prinselijk Paar Sander en Wendy Derix en hun Adjudanten Frank Derks en François van Heijster, aftreden in de Bondszaal en zal Sander worden opgenomen in de Ald-Prinse-garde.

Na dit alles gaan we langzaam maar zeker naar het moment van het uitkomen van het nieuwe Boerenbruiloftgezelschap. En daaropvolgend de nieuwe Prins en Prinses met hun Adjudanten en verder gevolg. De organisatie is al druk bezig om er een mooi en spannend spel van te maken. Met lekkere muziek van de discotheek kan het carnavalsfeest daarna losbarsten. Meer informatie is te vinden op www.turftreiers.nl.

~~~~~~
Fragment in OJC Cartouche~~~~~~
Jeugd en Grote Playbackshow 2014

Jij doet toch ook mee...???

~~~~~~
Eed van Heijster verdient een Pluim
Burgemeester Kees van Rooij reikte tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 1 januari in 't Gasthoês symbolisch pluimen uit aan mensen in onze gemeente die dit ook verdienen. Die pluim is bedoeld om mensen in de kijker te zetten die vanzelfsprekend iets voor een ander doen. Vanuit elke kern kreeg één persoon of groep een pluim uitgereikt als symbool voor iedereen die zich in Horst aan de Maas vanzelfsprekend inzet voor de gemeenschap.

In America is de keuze gevallen op de 91 jarige oud kleermaker van America, Eed van Heijster.
Eed heeft als ondernemer en als vrijwilligers een behoorlijk steentje bijgedragen in America. Zo is hij vanaf zijn veertiende jaar lid geweest van fanfare St. Caecilia en bestuurder geweest van de de plaatselijke KBO. Daarbij is hij ook lang lid geweest van het zangkoor. Eed is ook nog medeoprichter en lang lid geweest van de Carnavalsvereniging De Turftreiërs van America.

Tot voorkort verzorgde Eed nog regelmatig een kerkdienst mee als misdienaar, de reden dat hij opviel voor deze voordracht. Eed heeft zich 35 jaar lang ingezet voor de kerk van America. Nu is hij ook nog altijd actief voor en in het Seniorenorkest Horst aan de Maas.

Erg mooi allemaal. Helaas zijn Eed en zijn vrouw Annie nu op een dusdanige leeftijd dat ’t allemaal niet meer zo makkelijk gaat. Zij zijn onlangs daarom ook naar Hof te Berkel in Horst, waardoor Eed de missen in America niet meer zal verzorgen. Desalniettemin komt hem de Pluim zeer toe!
Een mooi portret over Eed van Heijster werd in 2012 opgetekend in de Hallo dat nog te lezen is op:
www.hallohorstaandemaas.nl/Muziek-zit-er-van-jongs-af-aan-in-en-dat-blijft

~~~~~~Archief nieuws 2013


Top

 

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@americaweb.nl.
Copyright © 2002 Dorpsraad America. Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 juli 2015