Ga naar de homepage van Americaweb.nl...                   
 

Nieuws 2012

Start
Terug

 

 

~~~~~~
PvdA politicus bezoekt America
John Kerstens (PvdA woordvoerder Sociale Zaken (WWB, WSW, Wajong) bezoekt op vrijdag 9 november America in het kader van de 16-dorpentour. Van 18.30 tot 20.00 uur zal John langs de deuren gaan om uw mening te vragen mbt wonen en bouwen in America. Vervolgens gaat hij van 20.30 tot 22.00 uur bij Station America in America in gesprek met u gaan over de bouw in kleine kernen als America en bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid meerdere onderwerpen ter sprake te brengen. De resultaten van de avond worden de week na de activiteit in de Hallo gepubliceerd. Kijk voor meer informatie hierover en meer op www.roybouten.nl en op www.hallohorstaandemaas.nl.

~~~~~~
America is er weer klaar voor!
Het eerste weekend van november, de Slotconcerten van Rowwen Hèze gaan weer beginnen.
De afgelopen weken is er weer hard gewerkt door de organisatie van de slotconcerten. Op de achtergrond is er natuurlijk veel voorbereid en op het land van Anton verrees twee weken geleden de imposante feesttent. Nu is alles klaar, weten alle vrijwilligers wat ze moeten doen. Laat de gasten (fans) maar komen. Laten we er weer een leuk feestje van maken met z'n alle.

Foto's van de voorbereidingen (en later ook het feest) zijn te bekijken via www.slotconcertamerica.nl
en via de fotopagina RH Slotconcerten is al een voorproefje te bekijken.

~~~~~~
Wat is een panna...???
...het door de benen spelen van je tegenstander!
Zo simpel is het, maar zo makkelijk is het nog niet hoor.
Je kunt het nu zelf uitproberen in de pannakooi die geplaatst is op verzoek van de dorpsraad van America.Vorige week is de pannakooi geplaatst bij het trapveldje op het geasfalteerde gedeelte van de skatebaan door medewerkers van de gemeente Horst aan de Maas. Daar zal de kooi drie maanden blijven staan als proef. Mocht de pannakooi goed gebruikt en positief beoordeeld worden dan kan de dorpsraad deze vaker laten komen komen voor een periode van drie maanden. De pannakooi zal in die tussenliggende maanden verplaatst worden naar een locatie (dorp) elders in de gemeente. Echte voetballiefhebbers kunnen dus vanaf nu hun hart ophalen en hun skills tonen.

~~~~~~
Jong Nederland America snoeit De Schaak
Na drie jaar Het Kerkbos gesnoeid te hebben is Jong Nederland America dit jaar door de boswachters van Staatsbosbeheer gevraagd om in De Schadijkse Bossen aan de slag te gaan. Op het heideveld nabij de Slikweg zijn de laatste jaren heel wat berken- en dennenbomen aan het groeien waardoor de heideplant dreigt te verdwijnen. Ook de Amerikaanse Vogelkers rukt hier op en dit mag natuurlijk niet gebeuren.

Daarom zijn er op zaterdag 20 oktober 23 jeugdleden en 10 vrijwilligers van JNA aan de slag gegaan met snoeischaren,
hand- en beugelzagen. De opdracht was duidelijk, alle boompjes moesten om.

Ook dit jaar ging dit onder deskundige begeleiding van een medewerker van de Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg). Jos Ramaekers legde alles duidelijk uit, want veiligheid staat boven alles natuurlijk. En nadat er groepjes gemaakt waren ging iedereen aan de slag. Na drie uurtjes hard werken waren alle boompjes op een gebied van 30 are om. De boompjes werden allemaal opgestapeld in zogenaamde schuthopen, ook wel dierenhotels genoemd. Het heidegebied is hier erg mee geholpen, de dieren in De Schaak trouwens ook. Dat verdiende een heerlijke kop soep en een broodje knap uiteraard. Als dank kreeg iedereen ook nog een zakje chips mee naar huis. Iedereen was dus tevreden. Foto’s van deze actieve en leuke dag zijn te bekijken op de fotopagina JNA-IKL Snoeidag.

~~~~~~
Jubilarissen bij Kerkkoor America
Op
zondag 7 oktober 2012 waren er 2 jubilarissen bij het Kerkkoor van America.
Hay Holtackers was gedurende 40 jaar actief als zanger en Joke Venner-Spreeuwenberg (uit Griendtsveen) was al 25 jaar actief als organiste.
Ze werden beiden in het zonnetje gezet: Joke met een prachtig cadeau en Hay met een mooie onderscheiding.
Hay Mulders maakte enkele mooie foto's die te bekijken zijn via de fotopagina Jubilarissen Kerkkoor .

~~~~~~
“Kom aan de Brug”
op zondag 21 oktober in America
Onder deze naam organiseert de St. Werkgroep Oud America en de St. Aan de Brug op zondag 21 oktober van 13.00 – 18.00 uur de 2 jaarlijkse culturele manifestatie met deelname en optredens van alle gebruikers van de Gemeenschapsaccommodatie Aan de Brug aan de Pastoor Jeukenstraat in America. Er treden 3 koren op, volksdansers, koersballers en biljarters zijn actief en er zijn informatiestands over Het Eetpunt, de KBO en over het nieuwe Gezondheidscentrum en de cliëntenraad i.o.. Fysiotherapie Westsingel, OJC Cartouche en Oudheidkamer de Moeëk zijn de hele middag open.

Verder is er een uitgebreide foto- expositie van “nieuwe" oude foto’s en documenten van de Werkgroep Oud America. Ook wordt er een film vertoond : “America anno 1995/1996”. De Welfare, de Kienclub en de Dagopvang zijn van de partij. Ook laten ouderen zien wat ze doen in de computercursus voor ouderen. Els van de Munckhof laat haar schilderwerk zien en de gebroeders Lucassen vinden interessante dingen in de bodem. Loop gerust binnen. Het is er altijd gezellig, geen entree en de koffie staat klaar.


Foto's 2010 door Hay Mulders

~~~~~~
Vlooienmarkt in America
Vanaf 13.30 uur gaan de poorten open van de Vlooienmarkt in America.
Honderden mooi gesorteerde "vlooien" zullen over de toonbank gaan en van eigenaar verwisselen. Van de opbrengst worden nieuwe sport- en spelmaterialen aangeschaft en uitdagende activiteiten gedaan met de jeugdleden van Jong Nederland America.
Komt dus allen kijken.... en kopen natuurlijk!!!

~~~~~~
Jongeren zoeken elkaar op met Wilde Plannen
In de Hallo Horst aan de Maas van donderdag 11 oktober een persbericht over de Werkplaatsbijeenkomst op 5 oktober.
Dit artikel is ook te lezen op de site van Hallo Horst aan de Maas.

~~~~~~
Hard gewerkt in De werkplaats
Zo’n 25 á 30 jongeren uit America waren er bij in Station America, bij De Werkplaatsbijeenkomst van het Wilde Plannen project. Na het welkomstdrankje en een korte uitleg vanuit Dorpsraad America, nam Bram Jacobs van het VKKL het woord. Hij liet de filmpjes die opgenomen waren en die te zien zijn op www.wildeplannen.tv  nogmaals zien. Aansluitend werden reacties uit de zaal hierop werden gepolst. Vervolgens gingen de deelnemers in groepen aan de slag met de verschillende thema’s:

“Een negatief imago hebben in America”
“Hoe kunnen we America positief profileren in de regio”
“De toekomst van de soos”
“Bureaucratie”

Meer weten van deze avond, kijk dan op de fotopagina Wilde Plannen.
Daar vind je dus ook een paar leuke foto's.

~~~~~~
Dorpsraad America nu op Facebook
Al op de Facebookpagina van Dorpsraad America geweest?
Like en volg vanaf nu de belangrijkste ontwikkelingen van onze dorpsraad.


www.facebook.com/DorpsraadAmerica

~~~~~~
De Wilde Plannen hangen in de lucht
Americaanse jongeren hebben gesproken!
Op www.wildeplannen.tv zijn vanaf dit moment een aantal filmpjes
te bekijken waarop iedereen (met name de jongeren natuurlijk)
kan reageren en dat is ook de bedoeling.
Wat houdt jou bezig?
Wat is jouw mening?
Wat zijn jouw "Wilde Plannen"?

Reageer op de filmpjes of post zelf een onderwerp, het kan allemaal. Doe dit , als het even kan voor vrijdag 5 oktober, want dan gaan we in Station America het e.e.a. bespreken en gaan we kijken wat we hiermee kunnen doen. Een unieke kans om ideeën te uiten. Die avond begint om 20.30 uur en aansluitend zal Once Again (nieuwe formatie uit America) een optreden voor ons verzorgen. Het eerste rondje is trouwens van de dorpsraad...

~~~~~~
Al gehoord van De Wilde Plannen
Misschien nog niet gehoord, maar misschien wel wat over gelezen.
In de Hallo Horst aan de Maas van donderdag 13 september stond "Wilde Plannen in America"
en in Dagblad De Limburger van vrijdag 14 september stond "De wilde plannen van de Americaanse jeugd".Wilde Plannen, een project dat de dorpsraad van America samen met het VKKL (Vereniging Kleine Kernen Limburg) en cultureel project bureau Witgoed en van Bontewas afgelopen week is gestart om de jongeren van America aan het woord te laten en zich te laten uiten over America. Ideeën, wensen, meningen, het mag allemaal. Doel is het gesprek aan te gaan met de jongeren van America.Er hebben al verschillende gesprekken met Americanen plaatsgevonden op straat, in keten, de soos en de kantine. Diversen spraken hun ideeën en meningen ook uit voor de camera. Deze filmpjes verschijnen binnenkort op www.wildeplannen.tv. Jullie kunnen deze dan bekijken en hier dan weer op reageren, want dat is de bedoeling. Met elkaar in gesprek gaan...

E.e.a. is ook te volgen via deze site.
Dus houd dit in de gaten.
Later meer...

~~~~~~
12½ jaar Dagopvang De Brug
Het is alweer 12½ jaar geleden dat de dagopvang voor ouderen van Synthese in America van start is gegaan. Het is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige dagbesteding voor oudere inwoners. Er is veel veranderd in die jaren. Maar een ding is hetzelfde gebleven; de gezelligheid en de gedreven inzet van een goede groep vrijwilligers.

Iedere dondermiddag komt een groep van ongeveer twaalf ouderen naar dagopvang De Brug om deel te nemen aan de activiteitenmiddag. De een komt op eigen gelegenheid te voet, de ander wordt begeleidt. Allen komen voor hetzelfde; de sociale contacten, een praatje, de bezigheid, of gewoon even iets anders om handen hebben. Dagopvang is echter niet alleen een gezelligheidskransje, ouderen die deelnemen hebben vaak een hoge drempel moeten overwinnen alvorens men de beslissing neemt naar de middag te gaan. Het grote voordeel van de dagopvang "dicht bij huis" is dat er geen sprake is van een lange reistijd waardoor de "hoge drempel" enigszins beperkt wordt. In het eigen dorp kunnen deelnemen aan een dergelijke voorziening en waar men elkaar kent, is voor veel deelnemers een pre. Met de inzet van de vrijwilligers voelt men zich echt "thuis" op de dagopvang. Op donderdag13 september wordt hier speciale aandacht aan besteed. Gezamenlijk geven we de middag een feestelijk tintje. U bent altijd welkom om een middagje mee te draaien en om te kijken of het iets voor je is. Wilt u meer informatie, bekijk dan de folder Dagopvang De Brug America van Synthese.


~~~~~~
Officiële opening nieuwe tuin Aan De Brug
In 2010, na de verhuizing van Peuterspeelzaal De Notedop, waren er al plannen om de tuin voor gemeenschapshuis Aan De Brug een grondige opknapbeurt te geven. Planten waren oud, het gras niet meer groen en het zag er allemaal wat triest uit. Ideeën waren er al snel, de financiën echter niet meteen. Dit zou de stichting nog bij elkaar moeten zoeken.

Uiteindelijk kon in het voorjaar van 2012 de aanleg van de nieuwe tuin van start gaan door een cofinanciering van drie partijen. Vanuit het Maashorstfonds van Rabobank Maashorst en het Leefbaarheidsfonds van Wonen Limburg kon de tuin volledig opgeknapt worden door Bakker Groenvoorzieningen. Dorpsraad America financierde vanuit hun prioriteitsgelden het tuinmeubilair. Dit bleek in augustus pas geleverd te kunnen worden. Nu, woensdag 29 augustus, kon dan eindelijk de tuin officieel in gebruik worden genomen.

Voorzitter Mart Derks van stichting Aan De Brug dankte voorafgaand aan de tuinbezichtiging alle betrokken partijen en de vrijwilligers van de seniorenbiljarters die bereid zijn gevonden de tuin te onderhouden. En dat is erg fijn, want er is met zo'n tuin ook veel om bij te houden. Tijdens deze middag zijn ook enkele foto's gemaakt die te bekijken zijn via de fotopagina Tuin Aan De Brug.~~~~~~
Zeer aantrekkelijk aanbod
In het kader van duurzaam Horst aan de Maas de gemeente onlangs een voordelig contract afgesloten met Greenchoice, de energiemaatschappij die als doel heeft het gebruik van groene energie in Nederland te stimuleren. Eén van de voorwaarden in dat contract was dat
verenigingen en organisaties, maar ook particulieren in Horst aan de Maas ook de mogelijkheid kregen tegen dezelfde scherpe tarieven gebruik te maken van 100% groene stroom en bosgecompenseerd gas. Via www.greenchoice.nl/hadm kunt u deze aantrekkelijke tarieven bekijken. Tevens bieden zij de mogelijkheid om zonnepanelen tegen voordelige prijzen te installeren. Een aanbod dat zeker de moeite waard is om eens te bekijken...

~~~~~~
Duurzaam Horst aan de Maas
Op dinsdag 28 augustus vond er een informatiebijeenkomst plaats in Aan de Brug in America m.b.t. over Duurzaamheid in de gemeente Horst aan de Maas. Jaap Stel, onafhankelijk Energie Besparing Adviseur van KiesGroenLicht, startte om 19:30 uur de presentatie.

Helaas was er niet al te veel reclame vooraf gemaakt voor deze bijeenkomst, waardoor er slechts 6 geïnteresseerden aangeschoven. Dat maakte de avond wel een intieme en persoonlijke gelegenheid. Want voor deze bezoekers werd een presentatie gegeven over Duurzaam Horst aan de Maas, KiesGroenLicht, subsidies en de mogelijke maatregelen. Daarna was er veel tijd voor vragen. De avond werd afgesloten met een evaluatieronde onder de bezoekers en een “doe-het-zelf energiebesparingslijst”, waarmee iedereen direct kan starten met energiebesparing in de woning. Het was een leerzame avond.De gemeente Horst aan de Maas heeft als doelstelling om in 2020 de CO2 uitstoot te reduceren en neemt hierin serieuze stappen. Samen met KiesGroenLicht zijn ze de samenwerking “Duurzaam Horst aan de Maas” gestart. Vanuit Duurzaam Horst aan de Maas zorgt de gemeente voor een structurele ondersteuning aan inwoners van de gemeente Horst aan de Maas bij het energiezuiniger maken van hun woning. KiesGroenLicht ontzorgt de bewoners hierin, via Wijs met Energie wordt een platform geboden ter informatie en communicatie tussen bewoners van gemeente Horst aan de Maas. Met het structureel faciliteren in energiebesparende maatregelen wil de gemeente bewoners helpen energieverspilling te verminderen, de energierekening te verlagen, de CO2 uitstoot van de woning te verminderen en het wooncomfort (door bijvoorbeeld het verminderen van tocht) te vergroten. Gedurende de samenwerking worden er verschillende acties georganiseerd en gefaciliteerd, zoals:

 •  Gratis en vrijblijvende informatiebijeenkomsten
  Met diverse lokale bijeenkomsten wordt er informatie gegeven over “Duurzaam Horst aan de Maas” en energiebesparing thuis. De samenwerking wordt uitgelegd, duurzame maatregelen toegelicht, de Limburgse Energie Subsidie en de toekomstige duurzamelening worden besproken en vragen uit het publiek beantwoord. De avonden zijn een laagdrempelige manier om Duurzaam Horst aan de Maas en de bijbehorende partijen te leren kennen. Zo krijgt men eenvoudig inzicht of energiebesparing voor u van toepassing is en in welke vorm.
   

 • Communicatie platform ‘Wijs met Energie’
  Wijs met Energie biedt een onafhankelijke website voor en door de bewoners van de gemeente. Op de website www.wijsmetenergie.nl/horst staat informatie over de samenwerking, de diverse activiteiten en informatieavonden en kunnen bewoners tips/ervaringen delen met elkaar.
   

 •  Advies in energiebesparende maatregelen via KiesGroenLicht
  KiesGroenLicht geeft via haar Plan van Aanpak uitgebreid, integraal advies over energiebesparing in de bestaande woning. Het is tevens mogelijk om als straat of wijk een advies aan te vragen over gezamenlijke spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen.
   

 • Aanbieden van diverse energiebesparende maatregelen (isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, hotfills, ketels, zonneboilers etc.)
  KiesGroenLicht heeft de ervaring en expertise van diverse maatregelen. Van isoleren van ramen, muren, daken, vloeren etc. tot het plaatsen van energie-opwekkers (als zonnepanelen of warmtepompen). Bij iedere woning zijn andere passende maatregelen geschikt. KiesGroenLicht kijkt integraal naar de woning, geeft advies en regelt de verdere uitvoering. Diverse (lokale) installateurs worden aangestuurd, subsidies aangevraagd en desgewenst ook de duurzaamheidslening. Zo wordt de bewoner van begin tot eind ontzorgt in energiebesparing.
   

 • Ondersteuning in subsidie
  Advies voor aanvragen van de Limburgse Energie Subsidie of landelijke subsidie op zonnepanelen.

 • Begeleiding bij het aanvragen van een duurzame lening
  Vanaf begin 2013 beschikbaar via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, het SVn.
   

  Wethouder Litjens van de gemeente Horst aan de Maas gaf heeft in mei de eerste stap gezet met een energie-advies voor zijn woning. Hij is inmiddels aan de slag gegaan om energieverspilling te verminderen, de energierekening te verlagen, de CO2 uitstoot van de woning te verminderen en het wooncomfort te vergroten. Goed voorbeeld doet volgen...

  Heeft u deze avond gemist en bent u wel geïnteresseerd, dan kunt u dergelijke informatieavond ook nog bijwonen op:

  Donderdag 13 september: Zaal t Dorp (Broekhuizerweg 4) Broekhuizenvorst.
  Dinsdag 25 september: De Torrekoel (Meerweg 11) Kronenberg.
  Donderdag 27 september: Brugeind (Hoofdstraat 74) Meerlo.
  Dinsdag 2 oktober: Café zaal Harmonie (Hoofdstraat 8) Lottum.
  Dinsdag 9 oktober: De Meulewiek (St. Jansstraat 2a) Meterik.

  Voor meer informatie kunt u terecht op www.KiesGroenLicht.nl of
  contact opnemen via 076-5811082 of info@kiesgroenlicht.nl.

  ~~~~~~
  Uitverkochte Knuffelbeer 2012
  Knuffelbeer 2012 was weer een groot succes, alweer uitverkocht!!
  De zon kwam er af en toe lekker door, het was niet zo mooi weer als vorig jaar, maar evengoed erg behaaglijk festivalweer.

  Rond 15:30 uur schuifelde iedereen langzaam richting het festivalterrein. Tijs Groen besteeg al vroeg het jampodium, fijne zomerse klanken sierden zich door het geluidsboxen, van Gypsy tot aan Jimi Hendrix. Ondertussen stroomde Hollie’s Hukske (de lounchehoek) ook al lekker vol. Christopher Green volmaakte het publiek met zijn akoestische gitaar en zijn mooie (melancholische) geschreven teksten. Daarna spelende The Anaesthetics op het hoofdpodium, een band met eigen nummers, die je het best kunt vergelijken met de band Radiohead. De Morphine Minds waren muzikaal vrij aardig, maar qua zang schoorden zich helaas de zuiverheid. The Naked Sweat Drips waren ongelofelijk op elkaar ingespeeld, een band om rekening mee te houden voor de toekomst. Vooral met de Hammond en Leslie (het orgel) kwamen hun swingende sounds en eigen geschreven teksten helemaal tot zijn recht. The Naked Sweat Drips is een mix van Dewolff, Queen Of The Stone Age en The Rolling Stones. Het absolute hoogte punt was afsluiter Mark Foggo, deze internationale Ska-held was zoals bekend energiek en erg opgewonden. Sensationeel hoe hij het publiek aan het bewegen krijgt, aldus de organisatie. Geweldig om te zien dat iemand met die leeftijd met nog zo veel plezier optreed. De organisatie van Knuffelbeer 2012 bedankt iedereen die aanwezig was of op een of andere manier heeft ingezet voor dit festival.
  Op naar de volgende editie van Knuffelbeer!

  Tijdens Knuffelbeer 2012 werden ook diverse foto's gemaakt,
  bekijk deze op de fotopagina Knuffelbeer 2012.

  ~~~~~~
  Snikhete Seizoensopeningsdag

  Het was een beetje warm, maar dat maakte de deelnemers van de Seizoensopeningsdag van Jong Nederland America niet zo veel uit. Op het programma stonden drie onderdelen. Er werd begonnen met een bosspel in Het Kerkbos, daarna stonden er drie waterspellen op het programma en de dag werd afgesloten met de welbekende Vette Haas (je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen;-).
  Op het einde van de middag lagen er ook nog heel veel ijsjes te wachten om opgegeten te worden,
  dus de middag kon niet meer kapot.

  Er zijn ook weer veel foto's gemaakt en ook een paar leuke filmpjes,
  deze zijn te bekijken via de website van Jong Nederland America.

  ~~~~~~
  Seizoensopeningsdag Jong Nederland America

  Op zaterdag 18 augustus is weer de jaarlijkse Seizoensopeningsdag van Jong Nederland America. Alle kinderen van de basisschool zijn uitgenodigd bij Blokhut Ôs Thoês om een middag mee te doen aan allerlei leuke Jong Nederland activiteiten. Ook als je geen lid bent van JNA ben je natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De middag zal om 12.30 uur van start gaan en zal tot ongeveer 16.00 uur duren. Neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee om er een leuke middag van te maken. Voor wat lekkers tussendoor wordt gezorgd.

  Het eerste gedeelte van de middag zullen we doorbrengen in het bos (trek dus een lange broek aan en stevige schoenen) en na een korte pauze hebben we nog een aantal leuke activiteiten bij de blokhut. Papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s zijn vrij om ook een kijkje te komen nemen deze middag, want het beloofd een te gekke middag te worden.

  ~~~~~~
  Limburgs Kampioenschap Jeugdvissen
  Op zaterdag 11 augustus werd er in America op visvijver De Put gestreden om het Limburgs Kampioenschap Jeugdvissen. Onder prachtige weersomstandigheden streden ruim 40 jeugdvissers om de eer van Limburgs kampioen. Er werd veel gevangen en de spanning onder vissers was groot tijdens het wegen van de jury. Er waren ook een 5-tal Americaanse jeugdvissers actief.

  Alles was tot in de puntjes verzorgd door de organisatie. Zo druk was het zelden rondom de Put. Op 1 na was elke visplaats bezet. Voor de wedstrijd werd er gecontroleerd op twee punten, het leefnet en voer. Het leefnet moet minimaal 2,5 meter zijn. Ook het voer mag niet meer zijn dan is aangegeven in het reglement. Wil je foto's zien en meer weten over dit kampioenschap, ga dan naar de fotopagina Viskampioenschap.

  ~~~~~~
  Knuffelbeer 2012
  Door het ongekende succes van vorig jaar, zal ook anno 2012 het ééndaagse festival Knuffelbeer plaats vinden op Hoebertweg 4b te America. Op 25 augustus om 15:00 uur openen de poorten en zullen de eerste bandjes hun ‘feel good’ muziek ten gehore brengen.

  De optredens worden verzorgd door: The Anaesthetics, The Naked Sweat Drips en Morphine Minds. Ook kan de organisatie met alle plezier de aanwezigheid van Mark Foggo (UK) aankondigen. Mark Foggo is een ras echte Ska-artiest en staat bekend om zijn energieke optredens.

  De voorverkoop start op 19 juli bij IJssalon Passi te Horst en Station America. De kosten voor de voorverkoop kaarten bedragen slechts € 5,- en aan de dagkassa bedraagt deze € 7,50. Zorg dat je er vroeg bij bent, aan de dagkassa wordt maar aan beperkt aantal personen binnen gelaten.
  Tot 25 augustus en beleef de sfeer van Knuffelbeer.

  Klik om deze afbeelding beter te bekijken...

  ~~~~~~
  Boswerkzaamheden in Schadijkse bossen
  Duurzaam bos, voor nu en in de toekomst
  Staatsbosbeheer start begin juli met de houtoogst in Schadijkse Bossen bij Meterik. De komende weken worden op een aantal plaatsen met oogstmachines open plekken gemaakt in het bos. Plaatselijk kunnen deze werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn.
  Wilt u meer weten over deze werkzaamheden, lees dan het
  volledige persbericht van Staatsbosbeheer hier.

~~~~~~
Prijswinnaars Kermis 2012

Het zit er weer op, de kermis van 2012.
En wat hadden we ´t weer getroffen met het prachtig kermisweer.
Wie het extra getroffen hadden waren de prijswinnaars van de Kermiskleurplatenwedstrijd en de Kermisloterij.

Want ook dit jaar organiseerde Dorpsraad America, alweer voor de 9e keer, een kleurplatenwedstrijd tijdens de kermis voor de kinderen van de basisschool. Er werden maar liefst 84 kleurplaten ingeleverd bij de kermisexploitanten waarvoor ze een keer gratis in de Rups, Autoscooter of Draaimolen mochten. Allemaal hadden ze hun best gedaan om er iets moois van te maken. De volgende kinderen vielen in de prijzen:

0-2 jaar: Jens Logtens, Doenssenstraat
3-4 jaar: Saar Pouwels, Putweg
5-6 jaar: Yenthe Geurts, Zwarte Plakweg
7-8 jaar: Dirk Lemmen, Past. Jeukenstraat
9-10 jaar: Puck Versteegen, Sleutelbloem
11-12 jaar: Nathalie Vink, Zwarte Plakweg
 

Allemaal proficiat gewenst.

In samenwerking met alle kermisexploitanten en de gemeente Horst aan de Maas organiseerde Dorpsraad America voor de 3e keer de Kermisloterij. Loten ontving men gratis bij besteding bij de kermisexploitanten. Op woensdagavond 19.30 uur werden er weer mooie prijzen verloot onder de aanwezigen. De eerste trekking werd gedaan door Kes Peeters, zei stond vooraan in de toegestroomde menigte en daarna trok iedere winnaar het volgende lot. De winnende lotnummers warer: 216306, 216610, 218924, 218939 en 219838. De prijswinnaars van dit jaar waren:

1e prijs, een X-box 360: Lotte Vervoort
2e prijs, een Voetbalspel: Luuk van Herpen
3e prijs, een Digitale Fotolijst: Janne van der Heijden
4e prijs, een MP4-speler: Sil van den Homberg
5e prijs, een MP3-speler: Dennis Tielen


Ook deze winnaars wensen we van harte proficiat.

De vele positieve reacties stimuleert De Dorpsraad om ook volgend jaar door te gaan met deze kermisacties. Sterker nog, er wordt gekeken of de kermisloterij volgend jaar nog groter gemaakt kan worden. U verneemt dit volgend jaar.
Kermisexploitanten en gemeente bedankt voor de medewerking.
Bekijk en download foto's van de prijsuitreikingen
op de fotopagina Kermis 2012.

~~~~~~
Kermis 2012
Ook dit jaar zijn er weer er weer kortingsbonnen de downloaden voor attracties op de kermis van America.
De kermis is open van zondag 1 t/m woensdag 4 juli.

Op de parkeerplaats bij Café Boëms Jeu staat dit jaar de feesttent waar zij samen met Station America
en OJC Cartouche een fantastisch programma aan u bieden.
Bezoek ook eens de website van Kermis America.

~~~~~~
Kermiskleurplatenwedstrijd en Kermisloterij
Wegens succes herhaald...... de Kermiskleurplatenwedstrijd en de Kermisloterij!!!
Ook dit jaar organiseert Dorpsraad America weer deze wedstrijd voor de kinderen van America. Voor de mooiste tekeningen zijn er per leeftijdscategorie leuke prijzen te winnen. Je "wint" eigenlijk altijd wel iets, want bij een ingeleverde tekening mag je 1x gratis in de Rups, Autoscooter of Draaimolen als je de tekening daar inlevert. Dat kan op maandag 2
juli tussen 14:30 tot 19:00 uur. Prijsuitreiking is woensdag 4 juli om 16:00 uur.
Klik op de Kermiskleurplaat om 'm te downloaden en 'm dan uit te printen.Ook de Kermisloterij was een succes vorig jaar, dus ook die wordt herhaald.
In samenwerking met de kermisexploitanten en de gemeente worden er op woensdag 4 juli vanaf 19.30 uur ook schitterende prijzen verloot onder de aanwezige kermisbezoekers van dat moment. Zorg dus dat je dan aanwezig bent om niets mis te lopen.
Loterijbonnen ontvang je gratis bij de kermisexploitanten.

Kortingsbonnen voor de kermis zijn ook dit jaar weer te downloaden op
www.kermiskorting.nl.

~~~~~~
Aanplant kompoorten America
Het heeft even geduurd, maar de afgelopen week is de laatste hand gelegd aan het vervaardigen van zo'n 20 welkomsttuintjes rondom de kompoorten van America. Het idee en de wens om de kompoorten te verfraaien bestaat al sinds 2006 vanuit de dorpsraad, nu is het dan eindelijk gerealiseerd. Inwoners, bezoekers en forenzen worden vanaf nu op een stijlvolle en typisch Americaanse wijze ontvangen in ons dorp.

Het Welkomstproject bestond uit twee delen, namelijk het vervaardigen van welkomstborden en het aanleggen van groen rondom de komborden. In november 2011 werden de borden America “dát stiët” en “hoije wah!” al onthuld door de bandleden van Rowwen Hèze. Om ook het groen aan te kunnen leggen was er nog toestemming nodig en moesten de financiële middelen nog gezocht worden. Een groot gedeelte wordt gefinancierd vanuit de prioriteitsgelden van America. De gemeente draagt ook een deel bij vanuit het “floriadepotje”. Dorpsraad America is ook erg blij dat Wonen Limburg ook een flinke bijdrage heeft willen geven vanuit hun Leefbaarheidsfonds. Samen konden we er zo voor zorgen dat de entrees van ons dorp prachtig mooi verfraaid werden. Hiervoor is onze dank dan ook groot.

 Henry Mulders en Tom Jacobs van Erica Tuinen mochten de opdracht uitvoeren en hierbij kregen ze in diverse straten hulp van buurtbewoners die ook hebben aangeboden “de tuintjes” mee te gaan onderhouden. Gekozen was om de Erica Carnea (paarsrode heideplant en de Molinia caerulea (het pijpestrootje) bij alle invalswegen van America te planten. Bij de grotere wegen werd dit geplaatst in een border.

De werkzaamheden aan de Nieuwe Peeldijk worden in het najaar gedaan. Hier moet wat meer grondwerk verricht worden en zal de haag nog verwijderd worden. Uiteraard komt hier ook een mooi "visitekaartje" voor het dorp en Erica Tuinen te liggen.

Het welkomstproject van de dorpsraad wordt hiermee afgerond, maar eigenlijk ook weer niet. Want naast het aanleggen moet er ook onderhoud gepleegd worden. Gelukkig zijn er in en voor iedere straat bewoners bereid gevonden die aan hebben gegeven om door het jaar heen wat onderhoud te verrichten, en dan gaat het met name om het onkruid verwijderen. Erica Tuinen zal uiteraard een oogje in het zeil houden, net als de gemeente. De dorpsraad van America is erg blij dat ze dit project zo samen hebben kunnen realiseren. Samen maken we er wat moois van !
Foto’s van de aanleg zijn te bekijken op de fotopagina Aanplant kompoorten.

 

~~~~~~
Vrije Markt 2012
Op zondag 10 juni was weer de jaarlijkse Vrije Markt en Kindermarkt in het centrum van America. Vele handelaren, particulieren, verenigingen en kinderen hadden 's morgens een plekje gezocht om hun "waar" aan de man/vrouw te slijten. En dit lukte de meeste vrij aardig. Wellicht kwam dit wel door het goede weer dat Fanfare St. Caecilia als organisator geregeld had...
Hay Mulders maakte enkele mooie foto's die te bekijken zijn op de fotopagina Vrije Markt.

~~~~~~
Mooie opbrengst Collecteweek 2012
De Gezamenlijke Nationale Collectes America heeft ook dit jaar weer een mooi resultaat opgeleverd voor de deelnemende goede doelen. In totaal werden er 650 van de 825 enveloppen opgehaald met een totale waarde van € 8.527,04. Dat is € 41,00 meer dan de opbrengst van het vorig jaar, waarvoor dank. Hieronder de specificatie per fonds:

Alzheimer Nederland  €       670,23
Astmafonds  €       604,23
Brandwondenstichting  €       529,93
Diabetes Fonds  €       547,06
Epilepsie Fonds  €       498,53
Fonds Geh. Sport  €       464,55
KWF Kankerbestrijding  €    1.157,16
Maag Lever Darm  €       628,96
MS Research  €       501,68
Nierstichting  €       677,28
Prinses Beatrixfonds  €       482,33
Prins Bernard Cultuurfonds  €       362,88
Rode Kruis Nederland  €       473,98
Vastenactie  €       417,13
Fonds Verst. Gehandicapten  €       511,05
TOTAAL  €    8.527,04

~~~~~~
Korfbalvereniging Erica bestaat 60 jaar.
Ter gelegenheid hiervan zal op vrijdag 8 juni a.s. van 20.00 tot 21.00 uur
een receptie gehouden worden in de feesttent op sportpark Erica,
aan de Gerard Smuldersstraat te America.

Op deze avond is er tevens een reünie voor leden en oud-leden.
Eenieder is vrij om na de receptie te blijven. Voor goede muziek wordt gezorgd.
Bestuur en leden zullen het ten zeerste op prijs stellen U te mogen begroeten.

Proficiat KV Erica !!!

~~~~~~
Collecteweek America
Deze week is hij weer in de bus gevallen bij alle huishoudens in America,
de welbekende envelop van de Gezamenlijke Nationale Collectes America.
Net als vorig jaar staan er weer 15 goede doelen/fondsen op het formulier
die graag een bijdrage van u ontvangen. De gelden zullen goed besteed worden.
De collecteweek is dit jaar van maandag 4 tot en met vrijdag 8 juni.
Zet u de envelop alvast klaar voor de collectant?


~~~~~~

Opening Themaroutes
Op zaterdag 26 mei werden de Themaroutes Peel-Heideroute (43 km), Staakbonenroute (34 km), Landschapsroute (41 km) en de Lochtroute (22 km) officieel geopend door burgemeester Kees van Rooij onder een stralend zonnetje bij de molen van Meterik. De Peel-Heideroute en de Staakbonenroute zijn 2 nieuwe fietsroutes die onder leiding van Stichting Horsterlandschap zijn uitgezet in de gemeente Horst aan de Maas. De Landschapsroute en de Lochtroute bestonden al, maar deze zijn uitgebreid, waardoor deze een vernieuwd karakter hebben gekregen.
Meer informatie, foto's en een filmpje zijn te bekijken op de fotopagina Opening Themaroutes.~~~~~~

Heeft u 'm al gefietst...?   De Peel-Heideroute
U heeft ze vast al zien staan langs  de weg, de zeskante bordjes met paarse rand.
Het is één van de 4 nieuwe fietsroutes in de gemeente Horst aan de Maas. Een werkgroep vanuit Dorpsraad America heeft De Peel-Heideroute, een rondje van ± 45 km rondom en door America, mee uitgezet i.s.m. de stichting Horster Landschap. Op zaterdag 26 mei wordt deze route (samen met de andere nieuwe routes) om 11.00 uur officieel geopend bij de molen in Meterik. De route kunt u uiteraard nu ook al fietsen.
In de loop van het jaar zullen er ook nog publicatieborden langs de route plaatst worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.
De officiële routekaart is nog niet klaar, maar voorproefje ervan kun je nu al downloaden door te klikken op Peel-Heideroute.

~~~~~~
De E2 van AVV bij VVV-Twente
Op zondag 6 mei gingen de AVV-voetbalspelers van de E2 naar de laatste competitiewedstrijd van VVV in stadion De Koel in Venlo. Samen met enkele begeleiders en heel veel andere VVV-fans zagen ze hoe de Venlonaren de Twentenaren wisten te verslaan met 4-2. Een knappe prestatie voor de club uit Venlo. Ger van Ginkel maakte enkele leuke foto's, deze zijn te bekijken op de fotopagina E2 bij VVV-Twente.

~~~~~~
Serenade voor Hay Engels
Op vrijdag 27 april mocht Hay Engels uit America een een welverdiend Koninklijk Lintje ontvangen van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Ter ere van deze feestelijke gebeurtenis bracht Fanfare Sint Ceacilia op dinsdag 8 mei een prachtige serenade uit aan Hay en zijn vrouw Jacqueline en sprak voorzitter Richard Korver enkele mooie woorden tot het nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Bekijk foto's en videobeelden op de fotopagina Serenade Hay Engels.

~~~~~~
Hay Engels Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Op vrijdag 27 april werd Hay Engels, oud voorzitter van Dorpsraad America benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 's Morgens vroeg ontving Hay de mededeling dat hij uitgenodigd was door Burgemeester Kees van Rooy, uit hoofde van Hare Majesteit Koningin Beatrix, om zich te melden in  het gemeentehuis van Horst aan de Maas. Samen met 9 anderen werd Hay feestelijk in het zonnetje gezet. Een erkenning die Hay zeker toe hoort. Hay heeft een uitgebreid palmares waardoor hij dit lintje zeker verdient.

Hay zet zich al jaren op allerlei manieren in voor de leefbaarheid in America. Vanaf 1994 is hij lid van Dorpsraad America en in de periode 2002-2010 was hij hiervan de voorzitter. In deze periode heeft hij vele projecten mee helpen verwezenlijken, waarvoor we hem erg dankbaar mogen zijn. Daarnaast is Hay in vele andere functies actief (geweest), onder andere bij: Buurtvereniging de Perdsvotten, het Platform Gehandicapten Horst-Sevenum, projectgroep Renovatie Dorpskern, Pomp en Kiosk, stichting Aan de Brug, stichting/Werkgroep Oud America, projectgroep Eetpunt America, projectgroep Turfstèkerspad, projectgroep America in ’t Groen, projectgroep Turfstèker America en bestuurslid van de Vereniging van Kleine Kernen Limburg.

Fanfare Sint Caecilia zal ter ere van Hay's benoeming op dinsdag 8 mei om 19.00 uur een serenade uitbrengen bij Hay thuis op het Jegeringshof. Bij slecht weer zal men uitwijken naar Gemeenschapshuis Aan de Brug.
U bent allen van harte welkom.

~~~~~~
Kaartenactie Kinderkoor
In week 19 is we weer de jaarlijkse kaartenactie in America.
Van maandag 7 t/m woensdag 9 mei komen leden van Kinderkoor De Peelpareltjes weer bij u aan huis
met pakjes wenskaarten (kaarten voor geboorte, verjaardag, huwelijk, jubileum, neutraal).
De pakjes kosten slecht € 2,50 per pakje.

We hopen dat we welkom zijn en dat u onze vereniging wilt steunen.
Bij voorbaat onze hartelijke dank hiervoor.

~~~~~~
Presentatie metingen Zuringspeel
Op woensdag 18 april presenteerde Lex Rijfkogel van Bodemzorg Limburg de meest recente cijfers
over de bodemgesteldheid rondom de voormalige Vuilstortplaats De Zuringspeel in America.

In 1991 is De Zuringspeel gesloten waarna deze afgedicht is. Bodemzorg Limburg is sindsdien verantwoordelijk voor de monitoring van de bodemgesteldheid. Na ruim 20 jaar waren wij eigenlijk wel benieuwd naar hoe het er nu voor staat met De Zuringspeel en de omgeving hiervan. Vandaar dat we Bodemzorg Limburg hadden uitgenodigd om tekst en uit leg te geven over de huidige stand van zaken. Conclusie van de avond was dat omwonenden en inwoners van America zich geen noemenswaardige zorgen hoeven te maken. Het grondwater wordt regelmatig gecontroleerd op verschillende dieptes. Er worden zware metalen gemeten, echter deze komen hier (Noord Limburg) van nature ook al veel voor. Dit geld met name ook voor de hogere grondwaterpeilen, tot 5 meter. De metalen hiervan zijn niet altijd te herleiden tot de inhoud van De Zuringspeel. Wilt u meer informatie over deze informatieavond, de presentatie en meetgegevens en foto's bekijken, ga dan naar de fotopagina De Zuringspeel.

~~~~~~
America in het Groen afgerond
Tijdens de dorpsraadvergadering presenteerde Hay Engels, voorzitter van de werkgroep America in het Groen, de resultaten van deze werkgroep die sinds 2008 met verschillende deelprojecten, met name in het buitengebied en de randen van het dorp, America een wat groenere aanblik gaven. Op donderdag 5 april was de afsluitende activiteit. Aan de achterzijde van de Pastoor Jeukenstraat, aan de spoorzijde, werden heel wat planten van de, in 2011 aangeplante beukenhaag, vervangen. De zogenaamde inboet. Samen met de aanwonende werd er nog even hard gewerkt, waarna het project officieel werd afgesloten aan de hand van de presentatie en dankwoorden aan de werkgroepleden. Wilt u meer informatie over America in het Groen,  foto's van de afsluiting en de presentatie zien, kijk dan op de fotopagina America in het Groen.

~~~~~~
Dodenherdenking
De Zwarte Plak / Brabantse Peel
Op maandag 4 mei a.s. zal ook in America de traditionele jaarlijkse dodenherdenking plaats vinden.
Oud verzetsdeelnemers van de Zwarte Plak / Brabantse Peel en sympathisanten van deze groep organiseren jaarlijks deze plechtigheid om de gevallen (mede)strijders te gedenken. Bovendien heeft men tot doel om bij de bewoners van deze streek de herinnering levend te houden aan de offers die in de bezettingsperiode werden gebracht door de bewoners van de Limburgse en Brabantse Peel, die zich niet bij de onderdrukking en overheersing door de Duitse bezetters wilden neerleggen.

Om 19.45 uur zal een sobere plechtigheid beginnen bij het verzetsmonument aan de Griendtsveenseweg met als afsluiting twee minuten stilte, gevolgd door een bloemlegging. In de nabij gelegen ontvangstruimte van het Peelpark / Peelmuseum (voormalige blokhut) is er na afloop van de herdenkingsplechtigheid gelegenheid om elkaar weer, in een ongedwongen sfeer te ontmoeten en om herinneringen op te halen. Alle verzetsvrienden, familieleden, nabestaanden en sympathisanten zijn daarbij van harte welkom.

~~~~~~
Koaije preuve op TV Limburg
 Voor de promotie van De Peeldag 2012 van Het Peelmuseum waren
Mia Kleuskens, Jo Derks en Frans Steeghs op maandag 16 april
te gast in het TV Limburg programma Limburg Vandaag.
Mia en Jo maakten karboêt, koaije en persvleis (zult) en
uiteraard moest er ook even geproefd worden.
Heb je deze uitzending gemist, bekijk 'm dan hieronder.

 

~~~~~~
Peeldag 2012

~~~~~~
De dorpsraad stelt zich voor
In deze rubriek van weekblad Hallo Horst aan de Maas was deze week de dorpsraad van America aan de beurt.
Heeft u dit bericht gemist bekijk 'm dan nu hier alsnog.

~~~~~~
AED in de kast
Op woensdag 28 maart was er een officiële bekendmaking van het project dat alle openbare AED's (Automatische Externe Defibrillator) van de gemeente Horst aan de Maas in afgesloten kastjes zijn geplaatst. Bij Aardbeikwekerij Geuijen aan de Nieuwe Peeldijk sprak wethoudster Birgit op de Laak lovende woorden uit tot Huub Geuijen die ook deel neemt aan het project door zijn AED buiten op te laten hangen. Hiermee is dit levensreddend apparaat ook toegankelijk voor alle opgeleide cursisten die deelnemen in het AED-alert systeem.

Wil jij ook deelnemen aan dit AED-alert systeem dan kan dit via www.burgerhulpverleninglimburg.nl. Bij de aanmelding hoort ook het bijwonen van een informatieavond (éénmalig). De eerstvolgende informatieavond in Horst is op 16 april (meer info op bovengenoemde website). Meer informatie hierover vind je ook op Burger Hulpverlening Limburg en op www.hartvoorlimburg.com. Mocht je nog vragen hebben over het volgen van een AED-cursus, neem dan contact op met Peter Hesp (peter.hesp@home.nl of op 06-54221034). Hij coördineert de cursus in America.
Bekijk foto's van de bekendmaking op de fotopagina AED in de kast.

~~~~~~
Voortuinenwedstrijd
Een groene en goed verzorgde omgeving werkt aanstekelijk. Niet alleen op de manier waarop we met tuinen en onze omgeving, maar ook met elkaar omgaan. Daarom organiseren de gemeente Horst aan de Maas, Centrum Management Horst, Citaverde College en de Dorpsraden een grote voortuinenwedstrijd. Iedereen met een kleine, middelgrote of grote voortuin kan meedoen. Daarnaast is er een speciale prijs voor een mantelzorger of vrijwilliger die de voortuin verzorgt voor een ander. Wilt u meer informatie over deze leuke wedstrijd en u eventueel inschrijven lees dan het Aanmeldformulier Voortuinenwedstrijd of ga direct naar www.horst-centrum.nl/nieuws/voortuinenwedstrijd.
Succes allemaal en laten we hopen dat de tuintjes van America in de prijzen vallen!!!

~~~~~~
Balgooien
Op de eerste zondag na Carnaval (dit jaar was dat op zondag 26 februari) trokken de kinderen van de basisschoolleeftijd en zelfs ook jonger vanaf 11.00 uur langs de echtparen, die het afgelopen jaar getrouwd zijn om "bal te vangen". Ook het kersvers Boerenbruidspaar doet hier uiteraard aan mee.

Deze aloude traditie in deze regio leeft nog steeds. Onder luid geroep van "bal, bal, bal....." hopen de kinderen dat hen veel snoepgoed e.d. wordt toegeworpen in de hoop om net zo veel geluk te mogen ontvangen als de pasgehuwden. En waarschijnlijk zal iedereen ontzettend veel geluk gaan krijgen dit jaar, want er werd weer ontzettend veel snoep gegooid dit jaar...

Meer hierover, foto's en een filmcompilatie
vind je op de fotopagina Balgooien.


 

~~~~~~
Carnavalsbal voor jong en oud
Carnavalsdinsdag is traditioneel de dag voor de jeugd, maar ook voor de wat "oudere" jeugd hoor...
Vanaf 15.00 uur is deze middag vooral voor de allerkleinste onder ons. De DJ draait lekkere carnavalsplaatjes waarop heerlijk gedanst kan worden door jong en oud. Vooral ook het rondrennen door De Bondszaal, in het gangetje en garderobe rondhangen en op de bühne springen en gek doen is erg populair op deze dag. En dit alles het liefste nog met een snoepzak of zakje chips in de hand. Later sluit ook de wat oudere jeugd aan en komen Prins Henri I en Boerenbruidspaar Roy & Jolijn met hun gezelschappen aan, waardoor het een nog groter feest wordt. Maar uiteindelijk gaat er toch een keer een einde aan komen, aan die 5 dolle dagen van Carnaval.

Zo rond de klok van 21.15 uur spreekt vorst Peter nog een dankwoordje tot alle carnavalsvierders, de prinsen en prinsessen en het boerengezelschap. Samen hebben we/ze er weer voor gezorgd dat het een fijne carnaval werd, vol lol en plezier. Een Carnaval waar met trots op teruggekeken mag worden. Het officiële  gedeelte van Carnaval 2012 zat er weer op. Een laatste toost werd uitgebracht. Woensdagavond nog een askruisje halen en een harinkje happen en dan weer uitkijken naar de Carnaval van 2013. Alaaf allemaal.
Foto van Carnavalsdinsdag vind je op de fotopagina Carnavalsbal.

...nieuwe foto's toegevoegd...

~~~~~~
Carnavalsoptocht 2012
Op 20 februari, Carnavalsmaandag, trok de optocht weer door het dorp.
Carnavalsvereniging De Turftreiërs had 44 deelnemernummers uitgedeeld bij aanvang van de optocht en Prins Henry I, nu samen met zijn nieuwe prinses Kim, had met zijn prinsenwagen een goede positie ingenomen om alle deelnemers een goede optocht te wensen. Klokslag 14.11 uur (al had de presentatiewagen wat technische problemen) vertrok de optocht. Uiteraard mochten de kinderen van America voorop.

Na de prinsenwagen van Prins Maurice I uit Griendtsveen kwam de oudere jeugd en de volwassenen in actie. De één nog leuker dan de ander. Vaak terugkomende thema's waren natuurlijk het nieuwe afvalsysteem in onze gemeente,de ontplofte pinautomaat en de verdwenen welkomstborden. Maar ook het vertrek van pastoor Clijsters, Marco Vermeer als uitbater van Café Boëms Jeu en het Oranje Comité gingen niet onopgemerkt voorbij. De jury had 't er maar moeilijk mee. Toch moesten zij tot een einduitslag komen want na afloop vond in De Bondszaal de prijsuitreiking plaats. Uiteraard sloot Prins Henry I met zijn prinses Kim de gelederen van deze optocht.

Foto's van deze optocht, de einduitslag en een videocompilatie van de prijsuitreiking
vind je op de fotopagina Optocht 2012.

\

Bekijk hieronder de filmopname van de Optocht 2012,
gefilmd door Hay Mulders met Live commentaar van Henk Philipsen.

 

~~~~~~
Roy & Jolijn in onecht met elkaar verbonden
Na een sprookjesachtige vrijgezellenfeest op zaterdag 18 februari traden op zondag 19 februari
 Jolijn ván Johan ván Mie ván Sjang ván de Potdé en Koos ván Leen ván den Hombèrg
&
Roy ván Ton ván Jan ván de Creemer en Diny ván Petran Weys ván út Overbroek
onecht in het huwelijksbootje tijdens de Boorebrulluft van America.

 Vanaf Café Boëms Jeu vertrok het boerengezelschap met mooi weer richting kiosk, vur de kerk op het plein. Maar hoe dichter de stoet de kiosk naderde hoe harder het ging sneeuwen. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Aangekomen bij de kiosk werd de voordracht gedaan van hoe dit huwelijk eigenlijk tot stand is gekomen. Uit het verhaal, dat geschreven was Anita Rongen, bleek dat de aanloop tot het huwelijk nog niet zo gemakkelijk was. Uiteindelijk kwam natuurlijk alles goed en verbond de ambtenaar van de burgerlijke stand Roy & Jolijn in het onecht. Ook meneer pastoor moest er natuurlijk zijn zege over geven. En na zijn wijze woorden schoven beide de ringen om elkaars vingers en was daar die langverwachte kus. Na deze huwelijksvoltrekking werd iedereen uitgenodigd het bruidspaar te komen feliciteren in de boerenschuur tijdens de receptie. En na de receptie barste het feest pas echt los op het bruiloftsfeest van Roy & Jolijn. Het leverde allemaal prachtige plaatjes op en het e.e.a. is ook allemaal gefilmd. En dit is te bekijken op de fotopagina Boorebrulluft 2012.

~~~~~~
Carnavalsbal in Blokhut Ôs Thoês
De vrijdagavond is traditioneel het Carnavalsbal in de blokhut van Jong Nederland America. En uiteraard werd ook dit een gezellig feestje. De meeste bezoekers hadden de smaak nog goed te pakken na de carnavalsmiddag op school. De energie was nog lang niet op, waardoor er ook nog flink gedanst en gehost kon worden beej Ôs Thoês. Tussendoor kwamen de heren van AC/DC (Winnaars Playbackshow 2012) nog een optreden verzorgen. Op het einde van de avond was bij sommige toch de batterij leeg, maar dat mag ook...

Juul Kleuskens, Jeroen Kessels, Lara Cuppen en Marcel Geurts
waren de prijswinnaars bij verkiezing "best verkleedde carnavalist".
Foto's van hun en nog vele andere en een filmpje van het optreden van AC/DC
zijn te bekijken en te downloaden via de fotopagina Carnavalsbal.~~~~~~
Schoolkinderen trappen de carnavalsdagen af
Carnavalsvrijdag trapten de kinderen van Basisschool De Wouter traditioneel af voor het begin van de 5 dolle carnavalsdagen. Om 13.00 uur verzamelden alle kinderen zich bij school, waarna ze achter Joekskapel Mekkeluk Zat aan liepen voor hun optocht richting De Bondszaal. Iedereen was prachtig uitgedost. Dit jaar was het thema Floriade. Iedere groep had dit op hun eigen manier heel mooi uitgebeeld. Schoolprins Nick I en prinses Jin Yun I met hun adjudanten Sjors en Mirre werden uiteraard sjiek vervoerd in een prachtig mooi versierde koets. Hun raad van 8 liep er keurig langs. De grote- en de jeugdprins(es) sloten samen met hun adjudanten en vorst Peter de optocht. In De Bondszaal barste het feest pas echt los. Menige polonaise ging de zaal door. En uiteraard werden er ook verschillende medailles uitgereikt aan belangrijke personen tijdens deze middag.
Foto's van de optocht en dit Wouterbal vind je op de fotopagina Schoolcarnaval.

  nu met nieuwe foto's 

~~~~~~
Prinsenhuizen versierd
Ook dit jaar hebben familie, vrienden en bekenden, maar meestal de buurtbewoners van de prinsen, prinsessen en het Booreboedspaar de huizen (en vaak ook de straten) versierd van de prinselijkheden. Ook de residenties van de adjudanten worden vaak duidelijk herkenbaar versierd. Nieuw dit jaar was het versieren van het werkpaleis van de prins.
Bekijk enkele foto's op de fotopagina Prinsenhuizen versierd.~~~~~~
Prinses Riek I
Ook De Dagopvang van America kiest ieder jaar een Prins of Prinses uit hun midden.
Voor 2012 is dit Prinses Riek I (Magotteaux) geworden.
Op donderdag 16 februari werd de Dagopvang Carnavalsmiddag gehouden.
Het werd een erg gezellige middag met, mede door de geweldige buut die verzorgd werd door Sjenkske (An van der Sterren).
De familie van Prinses Riek I was ook uitgenodigd, zodat ook zij konden meegenieten van dit unieke carnavaleske gebeuren.
Foto's van deze middag zijn te bekijken op de fotopagina Prinses Riek I.

~~~~~~
Henk Litjens ontvangt d'n Turftreiër 
Tijdens de zittingsavonden van 10 en 11 februari reikte Prins Henry I van Carnavalsvereniging De Turftreiërs, de Orde van Verdinste, D’n Turftreiër, uit aan Henk Litjens. Henk ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange grote inzet bij toneelvereniging De Vrije Spelers en Stichting Jeugdcomité America. Meer informatie en foto's van de uitreiking vind je op de fotopagina Orde van Verdinste.

~~~~~~
Receptie Jeugdcarnaval

Op zaterdag 4 februari hielt het Jeugdcomité America de receptie van Jeugdprins Thijs I en Jeugdprinses Anne I in de Bondszaal van America. En zoals gebruikelijk begon dat met het maken van een groepsfoto. De beide hoogheden zorgen er natuurlijk wel voor dat iedereen er netjes op kwam te staan. Om 20.11 uur nodigde ceremoniemeester Michael iedereen uit om het prinselijk gezelschap te komen feliciteren en dat werd dan natuurlijk ook massaal gedaan. De receptie werd afgesloten met een geweldig en gezellig feestje, dat kun je op de fotopagina Receptie Jeugdcarnaval.

~~~~~~
Winter in De Peel
De stevige vrieskou van begin februari 2012 zorgde voor dichtgevroren slootjes, de beek (is niet vaak), De Put en De Peel natuurlijk. Dat nodigt uit voor een heerlijke wandeling of fff lekker gaan schaatsen natuurlijk. Dat werd dan ook vol op gedaan. Griendtsveen was vanuit America makkelijk te bereiken. De ijsvloer was van een perfecte kwaliteit. Het leverde in ieder geval ook prachtige foto's op. Bekijk deze op de fotopagina Winter in De Peel.

~~~~~~
Schoolcarnaval 2012
Op vrijdag 3 februari is op Basisschool De Wouter bekent gemaakt wie dit jaar de schoolprins en schoolprinses van 2012 zijn geworden. Uiteraard vond iedereen het een spannende uitverkiezing, maar uiteindelijk (jammer genoeg) kunnen er maar twee erg gelukkig gemaakt worden, namelijk:

Prins Nick I (Janssen)
&
Prinses Jin Yun I (Kleuskens)

Hun adjudanten zijn Sjors van de Munckhof en Mirre Geurts.
Op de website van Basisschool De Wouter zijn heel veel foto's te bekijken
van het uitkomen van dit geweldige prinselijk paar.

~~~~~~
Voorverkoop Zittingsavonden
Op zondag 5 februari is de voorverkoop van de entreekaartjes voor de zittingsavonden op 10 en 11 februari.
De kaartverkoop vindt plaats bij café Boëms Jeu.
Bij binnenkomst worden nummers verstrekt ter bepaling van de volgorde van verkoop.
Tussen 10.30 en 11.30 uur volgt dan de voorverkoop,
waarbij geldt dat maximaal 10 kaartjes per persoon gekocht kunnen worden.
De prijs van een kaartje is € 11,-.

~~~~~~
Oranje Comité America stopt
(Ingezonden mededeling)

Beste Americanen,
Tot onze spijt moeten wij jullie mededelen dat na ruim 20 jaar het Oranje Comité stopt met het organiseren van Koninginnedag.
We hebben gemerkt, dat de meivakantie (Koninginnedag valt middenin deze vakantie) de laatste jaren zeer aantrekkelijk is om op vakantie te gaan. Veel Americanen kiezen ervoor om hiervan gebruik te maken. Het aantal kinderen, dat ieder jaar met ons Koninginnedag viert, wordt daardoor steeds kleiner.
Mochten er ouders zijn, die het jammer vinden dat er in America geen Koninginnedag meer gevierd zal worden, en het stokje van ons willen overnemen, kunnen altijd contact opnemen met onderstaande mensen of via mail logokemp@home.nl.
Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor de hulp en steun al die jaren.


Joep Sonnemans, Bert Peeters, Wim Peeters, Piet van Lipzig,
Netty Sassen en Lilian Kempen

~~~~~~
Receptie Prins Henry I

Op zaterdag 28 januari 2012 hielp Carnavalsvereniging De Turftreiërs de receptie voor Prins Henry I en zijn adjudanten Jan en Toine in De Bondszaal van America. Om 19.55 uur bracht Fanfare St. Caecilia traditie getrouw een serenade uit aan het prinselijk-, het jeugdprinselijk- en het Boerenbruiloftgezelschap. Voorzitter Richard Korver sprak vervolgens de hoofdrolspelers van dit jaar bemoedigend toe. Aansluitend blies de fanfare nog een nummer om daarna om klokslag 20.11 uur de receptie van Prins Henry I te starten.

Nadat eerst het personeel van CV De Turftreiërs mocht de familie, vrienden en bekenden het prinselijk gezelschap feliciteren. Uiteraard kwamen er ook vele "collega's" van Henry uit de omliggende dorpen hem een handje geven (uiteraard met de nodige wazel er om heen). Ook de Americaanse verenigingen kwamen natuurlijk op audiëntie bij Zijne Koninklijke Hoogheid Henry I. En na alle plichtplegingen werd het tijd voor een feestje. En daar is Henry en zijn adjudanten altijd wel voor in, dus....
...het werd nog een latertje!

Foto's en videomateriaal van deze receptie zijn te bekijken
op de fotopagina Receptie Prins Henry I.

 

~~~~~~

Carnaval 2012

Klik om deze afbeelding beter te bekijken...
Prins Henry I met zijn adjudanten
Jan Derix & Toine Lavrijsen

~~~~~~
Liedewij en AC/DC winnen Jeugd Playbackshow
Op zondag 22 januari 2012 vond de 27e Jeugdplaybackshow in America plaats. Op de bühne van de Bondszaal lieten maar liefst  54 jonge talenten in 20 acts zien wat ze in huis hadden. Ook de dansmariekes van Turftreiërs lieten weer een mooie dans zien als pauze-act. Uiteindelijke wisten "Liedewij" en "AC/DC" de show helemaal te stelen door deze editie te winnen.
Wil je meer hierover weten, foto's en filmpjes van de winnende acts en de einduitslag bekijken,
ga dan naar de fotopagina Jeugd Playbackshow.


Liedewij – Dit is wat ik wil

AC/DC – Rock ’n roll train 

~~~~~~
Jeugdcarnaval 2012
Tijdens de Jeugd Playbackshow op zondag 22 januari kwam de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van De Turftreiërs uit.
Er was echter wel een klein probleempje. De vorige jeugdprins en prinses (Maikel I & Renée I) vonden hun kleren vorig jaar zo leuk dat zij deze aan hun ouders cadeau gevraagd hadden. Ze wilden deze wel vaker aan trekken. Hun ouders beloofden dit hun, zonder overleg met de het Jeugdcomité, waardoor deze genoodzaakt waren nieuwe kleding aan te schaffen. Voorzitter Leon gaf Karin de opdracht eens enkele nieuwe prinselijke kleding te laten ontwerpen. Gelukkig had Karin er enkele creatieve ontwerpers gevonden die hun creaties wel eens wilden tonen op de catwalk in De Bondszaal. Ter plekke werd het meest favoriete ontwerp gekozen, want het was wel duidelijk wat het beste was. De modellen die van de mooiste kleding mochten ook meteen Jeugprins en Jeugdprinses van 2012 worden. Wie zouden dat toch zijn...???
Jeugdprins en Jeugdprinses van 2012, het zijn:

Thijs I (Jacobs)  &  Anne I (Sikes)


Hun adjudanten zijn Peter Jansen en Bo Holtackers.
(Foto: Hans Seweuster)

Foto's en een filmpje van het uitkomen zijn nu
te bekijken op de fotopagina Uitkomen Jeugdprins(es) 

~~~~~~
Celine Dion wint Grote Playbackshow
Het was een spetterende show die Bas Janssen, Lars Duijkers, Stijn Jacobs, Sven Holtackers, Jasper Driessen en Teun Lucassen neerzette tijdens de 13e Grote Playbackshow van America. Met het nummer "My heart will go on" van Celine Dion wisten de heren de jury (zanggroep uit Bakel) volledig in te palmen. Zij gingen er met de 1e prijs vandoor, een mooie geldprijs, maar wat nog belangrijker; de eer natuurlijk.

Tien acts waren gepland aan de playbackwedstrijd deel te nemen. Uiteindelijk kwamen er elf op de planken, omdat Gerrie en Linda als surprise-act toegevoegd werd door de vrienden van hun, het was immers hun vrijgezellenavond. Helaas grepen zij naast de prijzen. Er waren wel veel andere gelukkigen die aardige prijzen mee naar huis hebben genomen (of al in de zaal hebben opgedronken...).

Een feestje was het in ieder geval. Dat is ook te zien op de vele foto's die zijn gemaakt.
Benieuwd? Bekijk deze dan en een filmpje van de prijsuitreiking met het winnende liedje
op de fotopagina Grote Playbackshow. Hier vind je ook de uitslag van deze avond.

~~~~~~
Foto's en film van Prinsenbal
Hay Mulders maakte tijdens het Prinsenbal van 15 januari een paar prachtige foto's.
Te zien is o.a. dat Prins Michel I aftreed en hoe het nieuwe Boore Broedspaar (Roy & Jolijn) en Prins Henry I
aan het publiek gepresenteerd werden. Ben jij benieuwd, bekijk deze foto's en video dan op de fotopagina Prinsenbal 2012.

~~~~~~
Evaluatie afsluiting/knip Schiksedijk

In het begin van 2011 is er een "knip" geplaatst in de Schiksedijk om zo een veiligere fietsverbinding te creeëren van en Horst, m.n. voor de jeugd die naar Het Dendron College fietst. Dit verzoek was bij de dorpsraad neergelegd.

Het is nu een jaar geleden dat de "knip" werd geplaatst.
Tijd voor een evaluatie: Wat is uw mening? Is het een goede maatregel? Help het?
Laat uw mening hier achter...

Reageren?

~~~~~~
Carnaval 2012
In De Bondszaal van America traden op 15 januari Prins Michael I met zijn prinses Kim
en Boore Broedspaar Francis v.d. Hoff & Miriam Philipsen af
om plaats te maken voor de nieuwe Prins en het nieuwe Boore Broedspaar.
De nieuwe prins van Carnaval 2012 werd later op de dag, namelijk:

Prins Henry
I

Het motto van Henry is:

Met carnaval neet tuinieren,
mar tot laat door vieren!

Eerder die middag kwam het nieuwe
Boore Broedspaar uit, namelijk:

Roy Derix & Jolijn Ummenthun
 
Samen met u zullen zij zorgen voor een geweldig Carnaval 2012.


In 2012 zal Prins Henry I (Mulders)
de scepter zwaaien in het Turftreiërsriêk.
Zijn adjudanten zijn Toine Lavrijsen en Jan Derix.


Roy Derix & Jolijn Ummenthun
vormen het prachtige
Boore Broedspaar van 2012.


Op zondagmiddag 22 januari zal de nieuwe Jeugprins en Jeugdprinses uitkomen.
Dit zal zijn tijdens de Jeugd Playbackshow in De Bondszaal van America.
Aanvang 14.30 uur en entree is gratis.

~~~~~~


~~~~~~

 Download nu het Activiteitenoverzicht van America.

~~~~~~Archief nieuws 2011


Top

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@americaweb.nl.
Copyright © 2002 Dorpsraad America. Laatst bijgewerkt: zondag 23 december 2012